Tensiunile din Republica Moldova dintre rusofili şi cei care sprijină apropierea de România s-au acutizat din cauza recentului conflict din Caucaz. Corespondentul Deutsche Welle la Chişinău notează că de la începutul războiului cele două tabere au început să se confrunte pe stradă la fel ca în anii '90. Susţinătorii Rusiei îi ameninţă pe ceilalţi cu sintagma
"O să păţiţi ca georgienii", foarte des folosită în ultimele zile. În replică, cealaltă tabără îşi îndeamnă adversarii să înveţe limba română. Astfel de conflicte se termină "neapărat cu bătaie sau cel puţin cu scandal", notează Deutsche Welle.
Nici în Transnistria situaţia nu este calmă, autorităţile de aici susţinând pe faţă politica Rusiei în Caucaz şi solicitând independenţa, la fel ca în cazul Osetiei de Sud. Liderul transnistrean, Igor Smirnov, a devenit şi el mult mai activ în declaraţii în această perioadă, ameninţându-i pe moldoveni că riscă să fie
"următoarea ţintă a Rusiei înfuriate". În acest context, Republica Moldova, stat care face parte oficial din CSI, nu şi-a exprimat tranşant poziţia faţă de situaţia din regiune. Deşi preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, spera într-o soluţionare a crizei din Transnistria în viitorul apropiat, actualele evenimente par să nu mai fie favorabile acestui demers.
Între timp Rusia continuă să-şi facă simţită prezenţa militară în Georgia, deşi oficial armata rusă a început retragerea din zonă. Reacţia Occidentului a venit deocamdată doar la nivel declarativ, promiţând Georgiei aderarea la NATO şi "somând" Rusia să respecte suveranitatea georgienilor.
Foto: Deutsche Welle
Antena3.ro