Antena 3 CNN Externe Rușii din Kursk se înghesuie la ajutoare împărțite de soldații ucraineni. Zelenski vrea să-și facă comandament militar în regiune

Rușii din Kursk se înghesuie la ajutoare împărțite de soldații ucraineni. Zelenski vrea să-și facă comandament militar în regiune

rusi ajutoare
Rușii din Kursk primesc ajutoare umanitare de la soldații ucraineni. Foto: Captură video/X
de Robert Kiss    |    14 Aug 2024   •   18:14

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat, miercuri, în cadrul unei ședințe speciale, problema creării birourilor comandantului militar pe teritoriul regiunii Kursk a Federației Ruse, care este preluată sub controlul Forțelor de Apărare ucrainene, scrie The Kyiv Independent. În același timp, s-a discutat despre asistența umanitară pentru rușii care nu au fost evacuați din regiunile ocupate de ucraineni.

Nu trebuie exclusă crearea diferitelor organe administrative civile în regiunea Kursk din Rusia, a declarat președintele Volodimir Zelenski în ședința de pe 14 august. 

Pe măsură ce teritoriul rus aflat sub controlul ucrainean s-a extins, au apărut întrebări cu privire la modul în care ar trebui gestionate zonele, scrie Kyiv Independent.

„Securitatea, ajutorul umanitar și crearea unor posturi de comandă militare, dacă este necesar, sunt printre probleme discutate”, a spus Zelenski.

Separat, vicepremierul Irina Vereșciuk a spus că armata ucraineană creează o „ zonă de securitate ” pe teritoriul Rusiei pentru a proteja zonele de graniță cu Ucraina.

Există civili ruși în zonă, ceea ce necesită un răspuns în conformitate cu dreptul internațional, a spus aceasta.

Vereșciuk a spus că Ucraina va desfășura operațiuni umanitare în zonă, inclusiv crearea de coridoare sigure pentru evacuarea civililor - atât spre Ucraina, cât și către alte părți ale Rusiei.

Organizațiile internaționale umanitare vor avea, de asemenea, voie să intre în zonă pentru a sprijini populația civilă și pentru a monitoriza situația, a adăugat ea.

Ministrul de Interne Igor Klimenko a caracterizat zona drept o „ zonă tampon ” menită să protejeze civilii ucraineni de atacurile în curs. Klimenko a spus că peste 20.000 de persoane au fost evacuate din regiunea Sumî din Ucraina, au fost evacuate ca răspuns la atacurile rusești în creștere.

Klimenko a mai spus că civilii ruși care locuiesc în părți ale Oblastului Kursk, unde au loc lupte, au fost „abandonați” de autorități, care au fugit. Ministerul de Interne va ajuta la furnizarea de alimente, apă, medicamente și produse de igienă pentru a sprijini populația civilă locală, a adăugat Klimenko.  

Rușii din Kursk primesc ajutoare de la ucraineni

Miercuri, o echipă de televiziune din Ucraina i-a însoțit pe soldații ucraineni în zonele ocupate din Rusia. Echipa a filmat momentul în care steagul rus era îndepărtat de ucraineni de pe clădirea adminsitrativă din Sudja, oraș ocupat de AFU. 

De asemenea, au fost filmați rușii care primesc ajutoare umanitare de la ucraineni. 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close