Antena 3 CNN Externe Rușii au atacat în Donețk cu aproape 60 de blindate, inclusiv un "Terminator", dar s-au lovit de un obstacol neașteptat

Rușii au atacat în Donețk cu aproape 60 de blindate, inclusiv un "Terminator", dar s-au lovit de un obstacol neașteptat

Ucrainenii au oprit un atac rusesc cu blindante în Done?k. X@mila_alien
Ucrainenii au oprit un atac rusesc cu blindante în Donețk. Sursă foto: X@mila_alien
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Iul 2024   •   11:53

Forțele ruse au lansat un atac masiv în apropiere de Kosteantînivka, localitate situată la sud-vest de capitala regională Donețk, semnalează Institutul pentru Studiul Războiului, ISW.

Este unul dintre cele mai mari atacuri mecanizate lansate de ruși începând din toamna anului trecut, potrivit acestui think tank american.

Surse ucrainene spun că inamicul a trimis simultan în luptă, miercuri dimineață, 11 tancuri, 46 de vehicule blindate de luptă, între care un model "Terminator", precum și 12 motociclete și aproximativ 200 de soldați.

Imagini verificate prin geolocalizare arată că forțele ucrainene au reușit să oprească asaltul după ce rușii au avansat până la periferia de sud-est a localității.

Brigada separată de asalt aeropurtat 79 Tavria a comunicat că, în urma recunoașterii aeriene, a identificat coloanele mecanizate ruse de la distanță și că acestea au fost contracarate cu artilerie, drone și mine.

Potrivit sursei citate, forțele ucrainene au avariat sau distrus șase tancuri, șapte vehicule blindate de luptă și toate cele 12 motociclete.

Trupele rusești s-ar fi retras după ce le-a fost distrus primul val de vehicule.

Forțele ruse nu au mai efectuat atacuri mecanizate de mari dimensiuni în Ucraina după octombrie 2023, precizează ISW.

Prin atacul de miercuri, trupele Moscovei intenționau, probabil, să intre în Kosteantînivka și să ajungă la ruta strategică Vugledar-Kosteantînivka.

ISW: Moscova va continua să piardă blindate în Ucraina

Constrângerile pe termen mediu și lung ale rușilor în ceea ce privește echipamentele de luptă vor face ca astfel de atacuri mecanizate să devină tot mai greu de suportat, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului.

În susținerea campaniei din Ucraina, armata rusă s-a bazat, în mare măsură, pe stocurile de arme și echipamente militare din era sovietică, în special vehicule blindate.

Potrivit ISW, guvernul de la Msocova va trebui, probabil, să mobilizeze în continuare economia și industria de apărare, pe măsură ce se epuizează stocurile sovietice.

Organizația open-source Frontelligence Insight din Ucraina a comunicat, joi, că a observat în iunie și la începutul lunii iulie cum forțele rusești au deplasat sute de vehicule blindate vechi recondiționate, între care tancuri T-62 și T-55, spre direcția frontului.

Frontelligence Insight a remarcat că aceste vehicule recondiționate nu au apărut încă pe câmpul de luptă și a estimat că Rusia s-ar putea pregăti să le utilizeze la sfârșitul anului 2024.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close