Antena 3 CNN Externe Rusia și Ucraina negociază un plan de pace în 15 puncte

Rusia și Ucraina negociază un plan de pace în 15 puncte

Ucraina și Rusia au redactat o primă versiune a unui plan de pace, care include 15 puncte, anunţă Financial Times, care citează trei surse apropiate discuțiilor.

Rusia și Ucraina negociază un plan de pace în 15 puncte
Rusia și Ucraina negociază un plan de pace în 15 puncte
de Andreea Ştefan    |    17 Mar 2022   •   08:48

Planul prevede, printre altele, încetarea focului și retragerea trupelor rusești, dacă Kievul își declară neutralitatea și acceptă o limită asupra forțelor sale armate.

De asemenea, Ucraina trebuie să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO și să promită că nu va găzdui baze militare sau armament, în schimbul protecției oferite de aliați precum Statele Unite, Marea Britanie sau Turcia. Ar fi cel mai important punct din varianta de lucru a acestui plan de pace, potrivit surselor citate de Financial Times.

Cele două părţi au declarat că au făcut progrese către un acord, dar oficialii ucraineni rămân sceptici.

Mihailo Podoliak susţine că Vladimir Putin şi-ar fi moderat pretenţiile.

La începutul războiului, liderul de la Kremlin voia ca Ucraina să recunoască peninsula Crimea ca parte a Rusiei şi independenţa republicilor separatiste din est.

Un alt punct al discuţiei din cadrul negocierilor, potrivit Financial Times: Rusia ar vrea Ucraina să renunțe şi la ambițiile sale de a adera la NATO și să promită că nu va găzdui baze militare sau armament în schimbul protecției din partea unor aliați precum Statele Unite, Marea Britanie sau Turcia.

Partea ucraineană a fost însă rezervată cu privire la acurateţea acestor informaţii din presă.

Mihailo Podoliak, unul dintre negociatorii ucraineni, a spus citez "ce a prezentat Financial Times este un draft care reprezintă pozițiile cerute de partea rusă. Atât".

Podolyak a spus că Ucraina se află acum într-o stare de război cu Rusia și că modelul de securitate "nu poate fi decât ucrainean" cu "garanții de securitate verificate legal și fără alte modele sau opțiuni”.

×
Subiecte în articol: negocieri Rusia Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Calificare istorică în optimile Euro 2024. România câștigă grupa E, după 1-1 cu Slovacia
x close