Mai mulți deputați ruși, între care și liderul comunist Ghennadi Ziuganov, au adresat în acest sens o cerere președintelui rus, Vladimir Putin, dar solicitarea trebuie discutată și aprobată în prealabil de către Parlament.
Viaceslav Volodin, șeful Dumei de Stat, a confirmat, vineri, înainte convorbirilor purtate la Geneva de liderii diplomatici american și rus, Antony Blinken și Serghei Lavrov, că în forul parlamentar de la Moscova vor avea loc discuții privind "ideea de a solicita președintelui Putin recunoașterea celor două republici drept state independente".
Recunoașterea oficială a "republicilor populare" Donețk și Lugansk este văzută de analiștii situației politice internaționale drept un pas pe care Vladimir Putin l-ar putea face dacă eșuează în demersul de a obține "garanțiile de securite" cerute Occidentului și care implică retragerea NATO din statele fostului bloc comunist, inclusiv din România și Bulgaria.
Volodin a menționat că partidul de guvernământ Rusia Unită este îngrijorat în legătură cu situația cetățenilor ruși care trăiesc în regiunile separatiste.
Liderul Dumei de Stat: "Poate avea loc o tragedie. Nu trebuie să lăsăm să se întâmple asta"
"Problema care ne-a fost înaintată spre examinare este foarte gravă și implică responsabilitate", a susținut oficialul rus.
"Vedem că președintele ucrainean Volodimir Zelensky ignoră acordurile de pace de la Minsk. NATO vrea să ocupe Ucraina. Ambele demersuri se pot solda cu o tragedie. Nu trebuie să lăsăm să se întâmple asta", a insistat el.
Volodin a indicat că "ar fi corect" ca solicitarea către Vladimir Putin să fie discutată săptămâna viitoare între liderii formațiunilor din Dumă, urmând ca soarta ei să fie decisă de Consiliul de conducere al forului parlamentar.
Săptămâna viitoare, Moscova așteaptă și "răspunsurile scrise" din partea SUA cu privire la garanțiile de securitate în Europa, dar sunt puține șanse ca Washingtonul să se conformeze în privința formei și conținutului asupra cărora insistă partea rusă.
În cei aproape 8 ani de conflict între separatiștii pro-ruși din Donbas și armata ucraineană, Moscova a facilitat acordarea cetățeniei către locuitorii regiunilor controlate de rebeli.
Reuters menționează că, din 2014, Rusia a eliberat peste 600.000 de pașapoarte rezidenților din aceste regiuni.
Masiva mobilizare, de peste 100.000 de soldați ruși de-a lungul frontierei cu Ucraina îi determină pe unii analiști să estimeze că recunoașterea oficială a două regiuni separatiste din Ucraina, deja controlate de Moscova, este doar un obiectiv de etapă pentru Vladimir Putin și că planurile sale sunt, de fapt, mult mai ample, vizând slăbirea mai multor state ex-comuniste de pe flancul estic al NATO, cu precădere țările baltice și Polonia.