Antena 3 CNN Externe Rusia a folosit pentru prima oară în Ucraina o bombă de 3 tone

Rusia a folosit pentru prima oară în Ucraina o bombă de 3 tone

Vladimir Putin
Forţele aerospaţiale ruse au utilizat pentru prima oară o bombă FAB-3000. Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Iun 2024   •   20:52

Armata rusă a folosit joi pentru prima oară o bombă glisantă de trei tone (FAB-3000) împotriva unui punct de concentrare a trupelor ucrainene în regiunea Harkov (nord-est), transmite EFE, potrivit Agerpres.

„Forţele aerospaţiale ruse au utilizat pentru prima oară o bombă FAB-3000 cu modul de glisare şi control al zborului UMPK”, a declarat o sursă militară pentru agenţia oficială de presă rusă TASS.

Potrivit acesteia, ţinta a fost un imobil unde erau concentrate trupe inamice în localitatea ucraineană Lipţî, în apropiere de graniţa cu Rusia.

Anterior, mai mulţi bloggeri militari ruşi au publicat o înregistrare video cu presupusa utilizare a acestei bombe asupra unei clădirii care servea ca refugiu pentru soldaţi ucraineni, în care se poate vedea o explozie cuprinzând o zonă considerabilă.

Până în prezent, forţele ruse au folosit bombe glisante de 500 şi 1.500 de kilograme

Acest tip de bombe, construite prin adăugarea de aripi pliabile şi navigaţie prin satelit la vechile bombe sovietice, permit avioanelor ruseşti să atace ţinte la o distanţă de aproximativ 70 de kilometri, evitând astfel să intre în zona de acţiune a apărării antiaeriene ucrainene. Experţii spun că acestea sunt ieftine, dar provoacă distrugeri mari.

Ministerul rus al Apărării a anunţat în martie că a început să producă bombe de trei tone, în timpul unei vizite a ministrului rus al apărării de atunci, Serghei Şoigu, la o întreprindere din cadrul complexului industrial militar rusesc din Nijni Novgorod, la peste 400 km est de Moscova.

SUA suspendă livrările de sisteme Patriot către alte ţări, pentru a da prioritate Ucrainei

Statele Unite au anunţat că Ucraina va avea de acum înainte prioritate în furnizarea de sisteme antiaeriene Patriot, iar livrările acestora către alte ţări vor fi suspendate, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Administraţia americană „a luat decizia dificilă, dar necesară, de a schimba priorităţile planului pe termen scurt pentru livrările către alte ţări, astfel încât acestea să se îndrepte către Ucraina”, a declarat presei purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby.

În consecinţă, livrările de rachete Patriot şi NASAMS către alte ţări în afară de Ucraina vor fi „întârziate”, iar Ucraina va primi „în săptămânile următoare, cu siguranţă înainte de sfârşitul verii”, aceste sisteme care ar fi trebuit să fie destinate altor ţări, a precizat oficialul american.

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina bomba razboi
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close