De teama luptelor din zonă, echipa internaţională de anchetă nu-şi mai poate continua cercetările iar unele din cele 298 de cadavre nu au fost încă recuperate.
În acest timp, Rusia trece la represalii pentru sancţiunile internaţionale care i-au fost impuse ca urmare a sprijinului acordat rebelilor.
Deşi atât armata ucraineană, cât şi separatiştii s-au declarat gata să înceteze focul în zona prăbuşirii, luptele continuă. Oficialităţile de la Kiev îi acuză pe rebeli că-i împiedică pe anchetatorii străini să-şi îndeplinească misiunea.
Anchetatorii olandezi au renunţat să se deplaseze la locul prăbuşirii cât timp luptele le pun în pericol siguranţa. O echipă de la CNN a ajuns, totuşi, pe un drum ocolit, la terenul încă presărat cu fragmente ale epavei, bagaje şi obiecte ale pasagerilor şi chiar cu corpuri neînsufleţite.
Între timp, guvernul ucrainean acuză Rusia că le livrează, în continuare, rebelilor armament, mai ales lansatoare de rachete. Statele Unite şi Uniunea Europeană au extins aria sancţiunilor menite să-l convingă pe preşedintele Putin să înceteze sprijinul acordat separatiştilor.
Vânzarea de armament şi utilaj petrolier occidental către Rusia este restricţionată iar băncile ruseşti de stat nu mai au acces la credite din Occident.
Moscova a calificat sancţiunile drept "destructive" şi a interzis, în replică, importul de fructe şi legume din Polonia. Interdicţia ar putea fi extinsă la întreaga Uniune Europeană.