Gigantul Gazprom a refuzat să comenteze acest aspect pentru ziarul rus. Surse din cadrul marelui concern spun, însă, că traseul viitorului gazoduct South Stream va traversa zona economică din Marea Neagră fie a Turciei, fie a Ucrainei sau a României.
În plus, adjunctul ministrului rus al energiei Anatoli Ianovski a confirmat că pentru construcţia gazoductului va fi nevoie de acordul Ucrainei şi al României. Zilele trecute, Gazprom a ameninţat din nou că va suspenda livrările de gaze către Ucraina.
Kievul are termern până pe 3 martie, a doua zi după desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din Rusia, să-şi reglementeze problema datoriei de un miliard şi jumătate de dolari. Joi, la Moscova, Rusia şi Ungaria au semnat un acord interguvernamental cu privire la participarea Budapestei la South Stream, care va tranzita teritoriul ungar. Rusia a semnat acorduri similare cu Bulgaria, Serbia şi Austria.
Gazoductul South Stream va fi destinat diversificării rutelor de transport a gazului rusesc spre Europa. South Stream este concurentul proiectului european Nabucco, la care participă şi România.
Antena 3