Antena 3 CNN Externe Rusia suspectează SUA că ar folosi doborârea satelitului pentru a testa o armă spaţială

Rusia suspectează SUA că ar folosi doborârea satelitului pentru a testa o armă spaţială

Rusia suspectează SUA că ar folosi doborârea satelitului pentru a testa o armă spaţială
16 Feb 2008   •   19:41

Ministerul rus al Apărării suspectează că planul Statelor Unite de a doborî un satelit de spionaj scăpat de sub control poate fi folosit ca acoperire pentru testarea unei noi arme spaţiale. Ministerul îşi bazează declaraţiile pe insuficienţa dovezilor care să justifice decizia americanilor de a distruge satelitul. Statele Unite susţin că în acest fel va fi prevenită scurgerea unei cantităţi periculoase de gaz toxic în momentul pătrunderii în atmosferă.

„În opinia noastră, decizia de a distruge satelitul american nu este la fel de nevinovată cum este prezentată. În special în condiţiile în care Statele Unite au evitat discuţii privind limitarea unei curse a înarmării în spaţiu pentru mult timp”, a precizat într-un comunicat departamentul de informare al ministerului. „În spatele discuţiilor privind pericolul reprezentat de satelit sunt pregătiri pentru teste cu o armă antisatelit. Astfel de teste înseamnă în esenţă crearea unei noi arme strategice”, adaugă sursa.

Din declaraţiile oficialilor americane reiese că satelitul cu o greutate de 2.270 kilograme urmează să fie distrus cu o rachetă tactică modificată. Decizia a fost luată de preşedintele George W. Bush după ce consilierii şi-au exprimat părerea că intrarea sa în atmosferă ar putea pune în pericol multe vieţi omeneşti.

Justificarea dată de Washington este pusă însă la îndoială şi de o serie de experţi care au argumentat că Pentagonul îşi testează mai degrabă abilitatea de a ţinti sateliţii altor state. Americanii resping însă această variantă.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close