Antena 3 CNN Externe Rusia îl expulzează pe adjunctul ambasadorului SUA la Moscova, Bart Gorman. Departamentul de Stat al SUA: "O măsură neprovocată, de natură să escaladeze situația"

Rusia îl expulzează pe adjunctul ambasadorului SUA la Moscova, Bart Gorman. Departamentul de Stat al SUA: "O măsură neprovocată, de natură să escaladeze situația"

Ambasadorul adjunct al SUA la Moscova, Bart Gorman (foto), a fost expulzat de autoritățile ruse, transmite presa internațională, citând agenția rusă de știri RIA. SUA urmează să vină cu un răspuns oficial la mișcarea Moscovei.

Bart Gorman
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    17 Feb 2022   •   16:03

UPDATE: Departamentul de Stat al SUA confirmă expulzarea lui Bart Gorman

"Rusia l-a expulzat pe adjunctul șefului misiunii în Rusia, Bart Gorman. Gorman este al doilea cel mai înalt oficial al Ambasadei SUA la Moscova, după ambasador, și un membru-cheie al echipei de conducere a Ambasadei.

Acțiunea Rusiei împotriva adjunctului șefului misiunii a fost neprovocată și considerăm acest lucru drept o măsură de natură să escaladeze situația, motiv pentru care luăm în considerare să răspundem acesteia", a spus un purtător de cuvânt.

Potrivit Departamentului de Stat, "acțiunile Rusiei au dus misiunea diplomatică a SUA la Moscova la un nivel de personal mult sub cel al misiunii ruse în Statele Unite", o frază care sugerează că americanii vor lua o măsură proporțională, la Washington.

Știrea inițială

Potrivit ambasadei americane, "solicitarea Rusiei ca vice-ambasadorul nostru, Bart Gorman, să părăsească țara sporește tensiunile. Se va da răspunsul corespunzător".

Nu este clar, momentan, motivul expulzării, notează BBC.

Informația privind expulzarea lui Gorman, care se afla la post de mai puțin de trei ani, a apărut după ce ambasadorul rus la Moscova, John Sullivan, a vizitat Ministerul rus de Externe.

CNN citează o declarație a ministerului rus, care arată că ambasadorul Sullivan a fost la sediul instituției și a primit o reacție la propunerile formulate de SUA, săptămânile trecute, cu privire la garanțiile de securitate solicitate de Moscova.

Ministerul rus de Externe a scris pe contul său Telegram:

"Afirmăm că partea americană nu a dat un răspuns constructiv elementelor de bază ale proiectului de tratat cu Statele Unite, întocmit de partea rusă, privind garanțiile de securitate. A fost ignorată natura pachetului de propuneri rusești, din care s-au ales în mod deliberat subiecte 'convenabile', care, la rândul lor, au fost folosite în direcția creării de avantaje pentru Statele Unite și aliații săi. Activitatea militară în creștere a Statelor Unite și a NATO direct la granițele Rusiei este alarmantă.

Rusia amenință cu măsuri "tehnico-militare"

În absența disponibilității părții americane de a conveni asupra garanțiilor ferme, obligatorii din punct de vedere juridic, care să ne asigure securitatea din partea Statelor Unite și a aliaților săi, Rusia va fi obligată să răspundă, inclusiv prin implementarea unor măsuri militaro-tehnice."

În răspunsul trimis joi, Moscova mai cere ca SUA să își retragă toate trupele și armele din Europa Centrală și de Est și din țările baltice.

×
Subiecte în articol: Bart Gorman Rusia
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close