Antena 3 CNN Externe Rusia ştia din ianuarie că Ucraina va ataca Kursk. De ce atacul ucrainean a luat prin surprindere soldaţii ruşi

Rusia ştia din ianuarie că Ucraina va ataca Kursk. De ce atacul ucrainean a luat prin surprindere soldaţii ruşi

GettyImages-1192563488
Soldații ucraineni, în regiunea Kursk. Foto: Gettyimages
de Mihai Paul    |    21 Sep 2024   •   07:00

Comandamentul militar al Rusiei a anticipat incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk și a făcut planuri pentru a o preveni timp de mai multe luni, potrivit unui set de documente pe care armata ucraineană a declarat că le-a confiscat de pe pozițiile rusești abandonate din regiune.

 Dezvăluirea face ca dezorganizarea din rândul forțelor ruse după atacul Ucrainei de la începutul lunii august să fie cu atât mai absurdă.

Documentele, publicate de The Guardian, dezvăluie, de asemenea, preocupările rușilor cu privire la moralul în rândurile armatei din Kursk, care este într-o continuă scădere.

Comandanții unităților primesc instrucțiuni să se asigure că soldații se informează zilnic din mass-media de stat rusească pentru a-și menține „starea psihologică”.

The Guardian nu a putut verifica în mod independent autenticitatea documentelor, dar acestea poartă semnele distinctive ale comunicațiilor autentice ale armatei ruse. 

La sfârșitul lunii august, The Guardian s-a întâlnit cu echipa ucraineană de operațiuni speciale care era în posesia documentului. Echipa a spus că a luat documente ale Ministerului de Interne rus, FSB și armatei din clădirile din regiunea Kursk și ulterior au oferit o selecție pentru a le vedea și fotografia.

Unele dintre documente sunt comenzi tipărite distribuite diferitelor unități, în timp ce altele sunt jurnale scrise de mână care înregistrează evenimente și planuri.

 Cele mai vechi înregistrări sunt datate la sfârșitul anului 2023, în timp ce cele mai recente documente datează de doar șase săptămâni înainte ca Ucraina să-și lanseze incursiunea în regiunea Kursk pe 6 august.

Documentele provin în mare parte de la unități ale Regimentului 488 Pușcași Motorizați de Gardă al Rusiei, în special de la a doua companie a Batalionului 17.

Incursiunea Ucrainei în Kursk i-a luat prin surprindere pe partenerii occidentali ai Kievului

Incursiunea Ucrainei în Kursk i-a luat prin surprindere pe partenerii occidentali ai Kievului și pe mulți din elita ucraineană, deoarece planificarea a fost limitată la un număr foarte mic de oameni.

Dar documentele militare rusești conțin de luni bune  avertismente despre o posibilă incursiune în zonă și o încercare de a ocupa Sudzha, un oraș de 5.000 de locuitori care se află acum sub ocupație ucraineană de mai bine de o lună.

O înregistrare din 4 ianuarie a vorbit despre "potențialul unei străpungeri la granița de stat" a grupurilor armate ucrainene și a ordonat o pregătire sporită pentru a se pregăti să respingă orice atac.

Pe 19 februarie, comandanții unităților au fost avertizați cu privire la planurile ucrainene de "o împingere rapidă din regiunea Sumy pe teritoriul rusesc, până la o adâncime de 80 km, pentru a stabili un "coridor" de patru zile înainte de sosirea principalelor unități ale armatei ucrainene pe vehicule blindate".

La mijlocul lunii martie, unitățile de la graniță au primit ordin să întărească liniile defensive și să "organizeze exerciții suplimentare pentru conducerea unităților și a punctelor forte privind organizarea adecvată a apărării" în pregătirea unui atac transfrontalier ucrainean.

La mijlocul lunii iunie, a existat un avertisment mai specific cu privire la planurile ucrainene "în direcția Yunakivka-Sudzha, cu scopul de a lua Sudzha sub control", ceea ce s-a întâmplat într-adevăr în august.

 A existat, de asemenea, o predicție că Ucraina va încerca să distrugă un pod peste râul Seym pentru a perturba liniile de aprovizionare rusești din regiune, ceea ce s-a întâmplat și ulterior. Documentul din iunie se plângea că unitățile rusești staționate pe front "sunt ocupate în medie doar 60-70% și sunt alcătuite în principal din rezerve cu pregătire slabă".

Când atacul ucrainean a avut loc pe 6 august, mulți soldați ruși și-au abandonat pozițiile și, într-o săptămână, Ucraina a preluat controlul deplin asupra Sudzha. "Au fugit, fără să-și evacueze sau să-și distrugă documentele", a spus un membru al echipei de operațiuni speciale care a confiscat dosarele.

Pentru a preveni alte incidente din cauza moralului scăzut, comandanții unităților sunt instruiți să identifice soldații care "sunt nepregătiți mental să-și îndeplinească îndatoririle sau predispuși la comportament deviant și să organizeze realocarea și transferul lor în unități medicale militare".

Instrucțiuni suplimentare privind menținerea moralului vin într-un document nedatat, dactilografiat, care explică faptul că soldații ar trebui să primească 5-10 minute pe zi, precum și o oră o dată pe săptămână de instruire politică, "menită să mențină și să ridice starea politică, morală și psihologică a personalului".

×
Subiecte în articol: Rusia Kursk Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close