Antena 3 CNN Externe Rusia a trimis în spațiu "Kosmos 2553", o armă menită să declanșeze o explozie nucleară pe orbită joasă, cu consecințe devastatoare pentru Occident

Rusia a trimis în spațiu "Kosmos 2553", o armă menită să declanșeze o explozie nucleară pe orbită joasă, cu consecințe devastatoare pentru Occident

Cu câteva săptămâni înainte de invazia Ucrainei, Rusia a lansat în spațiu misiunea Kosmos 2553, cu scopul de a testa componente ale unui sistem antisatelit bazat pe arme nucleare.

march 2022 Baikonur
Sursa foto: hepta / Sputnik
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Mai 2024   •   13:01

Informația este difuzată de publicația americană The Wall Street Journal, WSJ, și preluată de majoritatea presei internaționale.

Lansarea din februarie 2022 a dus pe orbita Pământului un dispozitiv nenuclear, la care poate fi atașat însă o componentă nucleară, în vederea detonării în spațiu.

Într-un astfel de scenariu, al exploziei atomice pe orbită joasă, Moscova va avea posibilitatea de a distruge sute de sateliți "într-un sector dominat de dispozitive ale guvernului american și ale companiei SpaceX", arată sursa citată.

Potrivit WSJ, Kosmos 2553 se deplasează în continuare în jurul Pământului pe o orbită "neobișnuită".

Nu este clar cât de mult a avansat planul rusesc de a atașa o armă nucleară la acest satelit.

Un congresman forțează Casa Albă să dezvăluie existența armei antisatelit lansată de Rusia

În ultimele luni, administrația președintelui american Joe Biden și Congresul SUA au semnalat că sunt la curent cu planul Moscovei legat de Kosmos 2553.

În februarie, Mike Turner, președintele republican al Comisiei de informații a Camerei Reprezentanților din SUA, i-a cerut președintelui Biden desecretizarea documentelor cu privire la o "amenințare gravă la adresa securității naționale" a Statelor Unite.

Turner nu a nominalizat inițial în ce constă "amenințarea gravă" însă Casa Albă a confirmat ulterior că Rusia urmărește să dobândească în spațiul cosmic o "capacitate antisatelit îngrijorătoare".

La rândul său, președintele rus Vladimir Putin a negat că țara sa ar intenționa să ducă arme nucleare în spațiul cosmic, iar oficialii ruși au insistat că misiunea Kosmos 2553 este una științifică.

Experții arată însă că orbita acestui obiect cosmic artificial nu suficient de înaltă pentru a permite experimentele științifice invocate de Moscova.

Congresman american: Situația este comparabilă cu mutarea în spațiu a crizei rachetelor din Cuba

În prezent, SUA au 6.700 de sateliți pe orbită terestră joasă. China are 780 de sateliți în zona respectivă, iar Rusia 149.

Unii dintre sateliții americani au oferit Ucrainei asistență esențială în războiul de apărare în fața invaziei ruse.

O explozie nucleară provocată de Rusia pe orbită circumterestră joasă ar duce la blocarea comunicațiilor electronice în statele occidentale și la imposibilitatea de a opera sateliți în sectorul spațial respectiv timp de mai mult de un an, cu consecințe catastrofale în cazul escaladării unui conflict armat.

Congresmanul Turner a comparat situația legată de amenințarea nucleară rusă din spațiu cu o "criză a rachetelor (ruse) din Cuba transportată în spațiu".

În criza rachetelor din Cuba, președintele Kennedy a estimat șansele de război nuclear între 33% și 50%

Criza rachetelor din Cuba a avut loc în timpul mandatelor președinților american, John F. Kennedy, și al URSS, Nikita Hrușciov.

După ce SUA au detectat în Cuba rachete balistice rusești, capabile să atingă teritoriul Statelor Unite, administrația americană a ordonat o blocadă navală a insulei.

URSS a trimis nave de război, inclusiv unele dotate cu arme nucleare, menite să spargă blocada impusă de americani.

În cele din urmă, situația a fost detensionată.

Potrivit mărturiilor consemnate în epoca respectivă, însuși președintele american de atunci a estimat că șansele de război nuclear au fost între 33% și 50%.

Foto: Rachetă Soiuz-2.1b transportată spre rampa de lansare de la cosmodromul Baikonur, martie 2022

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close