SUA şi Rusia au creat un proiect pentru a interzice armele nucleare şi alte arme de distrugere în masă în Orientul Mijlociu. Propunerea- ce implică numirea unui coordonator special ce va discuta cu Israel, Iran şi statele arabe, înainte de o conferinţă regională- va fi subiectul central la conferinţa ce începe luni la New York menită a preveni răspândirea armelor nucleare în lume.
Washington şi Moscova au prezentat propunerea celorlalţi trei membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU pentru a le obţine susţinerea. Dar este neclar dacă iniţiativa- menită a revigora un plan vechi de 15 ani, este destul de avansată pentru Egipt, un jucător cheie.
Cairo a promovat îndelung ideea unui Orient Mijlociu fără arme de distrugere în masă ca mijloc de a presa Israel, singurul stat cu arme nucleare din regiune.
Conferinţa de la New York aduce peste 150 de state împreună în cadrului unui efort de o lună pentru a repara şi moderniza Tratatul de Nonproliferare Nucleară din 1968 .
Unii oficiali au calificat deja summitul ca o "Copenhaga nucleară", ca referire la summitul de anul trecut din capitala Danemarcei ce viza schimbarea climatică.
Precum summitul climatic, acesta cere negociere între state puternice, emergente şi unele slab dezvoltate. Ca şi la Copenhaga, consecinţele unui eşec ar putea să nu fie simţite ani întregi, dar s-ar putea dovedi catastrofale.
Pactul în sine nu este în pericol de destrămare. Cele 189 de state semntare i-au prelungit pe termen nedefinit durata de viaţă, în 1995. Dar scopul de bază- dezarmarea puterilor nucleare şi împărţirea tehnologiei nucleare în scopuri paşnice- este contestat.
Israel, India şi Pakistan, care au deja arsenal nuclear, rămân în afara Tratatului. Coreea de Nord s-a retras în urmă cu şapte ani şi de atunci a construit bombe atomice. Iran este bănuit că înşeală, iar cele cinci puteri nucleare recunoscute de pact- SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China-sunt acuzate de statele non-nucleare de ipocrizie şi ritm lent al dezarmării.
Puterile nucleare au căzut de acord pentru prima dată să creeze un Orient Mijlociu fără arme de distrugere în masă în 1995. Aceasta a fost parte a înţelegii cu Egipt şi lumea islamică să accepte extinderea Tratatului. Cu toate acestea, SUA, Marea Britanie şi Rusia nu au făcut mare lucru în acest sens, spre furia Egiptului.
Acum Cairo a avertizat că va cere paşi mici, dar concreţi în schimbul cooperării.
Antena3.ro