Antena 3 CNN Externe Rusia şi Norvegia trasează graniţa arctică

Rusia şi Norvegia trasează graniţa arctică

Rusia şi Norvegia trasează graniţa arctică
27 Apr 2010   •   11:38

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a sosit luni în Norvegia pentru o vizită de stat în timpul căreia cele două state ar trebui să abordeze chestiunea mult disputatei graniţei maritime din Marea Barents, unde se apreciază că există numeroase resurse de petrol şi gaze.

Din 1970, Norvegia şi Uniunea Sovietică, apoi Rusia, şi-au contestat o zonă de 176.000 kilometri pătraţi din Marea Barents, la limita zonelor lor economice.
Medvedev declara într-un interviu pentru publicaţia locală Aftenposten că este "absolut posibil" ca cele două ţări să îşi delimiteze graniţele maritime la Marea Barents.

"Cel mai important lucru este să găsim o soluţie care să fie pe placul ambelor părţi, şi nu prin modalitatea cedării din poziţii, ci prin găsirea unui compromis raţional," .
Chestiunea va fi discutată în timpul întâlnirii dintre Medvedev şi premierul norvegian Jens Stoltenberg, marţi, dar un acord nu este aşteptat în timpul acestei vizite.
Conform analizelor institului american de geologie, Arctica ar putea conţine 90 miliarde de barili de petrol şi circa 30 procente din rezervele de gaz mondiale nedescoperite

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: zona arctica
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close