Antena 3 CNN Externe Rusia şi NATO se pregătesc să-şi unească sistemele de apărare antirachetă

Rusia şi NATO se pregătesc să-şi unească sistemele de apărare antirachetă

Rusia şi NATO se pregătesc să-şi unească sistemele de apărare antirachetă
Foto: infiniteunknown.net
15 Noi 2010   •   18:17

Ţările membre NATO şi Rusia vor lansa, sâmbătă, la Lisabona, un studiu comun asupra posibilităţii de a-şi uni sistemele de apărare antirachetă, potrivit secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP. Această acţiune are ca scop principal protejarea teritoriilor ţărilor NATO şi al Rusiei.

"Mă aştept ca summit-ul NATO-Rusia să hotărască să lanseze un studiu comun asupra modalităţii de a crea o apărare antirachetă comună", a declarat Anders Fogh Rasmussen pentru presă.

"Acest lucru demonstrează clar că sistemul nostru de apărare antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei", a adăugat Rasmussen.

Liderii celor 28 de ţări NATO vor adopta, cu câteva ore înainte de a se întâlni cu preşedintele Dmitri Medvedev, hotărârea de principiu de a dota Alianţa Nord-Atlantică cu un scut antirachetă menit să protejeze Europa. Decizia se va lua în cadrul unei reuniuni a membrilor organizaţiei, în capitala portugheză,

Întrebat până la ce punct va fi "comun" scutul NATO - Rusia celor doi parteneri, acesta a răspuns că probabil că relaţia dintre cele două state va permite şi schimburi de date şi informaţii.

"În mod realist, mă gândesc la o legătură între cele două sisteme, cel al NATO şi cel al Rusiei, ceea ce ar permite un schimb de date şi informaţii", a subliniat Rasmussen

Mai mult decât atât, colaborarea celor două terţe "ar putea să se extindă la problemele de împărţire a costurilor şi interoperabilităţii între cele două sisteme", a subliniat, de asemenea, secretarul general al NATO.

Potrivit lui Rasmussen, la Lisabona se va asista la "o nouă lansare (a relaţiilor) între Rusia şi NATO" şi chiar "între Rusia şi Occident" în general.

Secretarul general al Alianţei Nord Atlantice a confirmat faptul că un atac din partea NATO către Rusia şi invers, ar fi excluse.

"Dacă Rusia este ameninţată, ameninţările vin din alte regiuni ale lumii şi nu din Vest", a adăugat el, afirmând că este exclus ca NATO să atace Rusia şi invers.

×
Subiecte în articol: NATO Rusia
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close