''Am asistat la o substanțială prezență militară a Rusiei la frontiera cu Ucraina, prezență care ulterior s-a redus. Cred că acest lucru are legătură cu faptul că sancțiunile au avut succes și l-au obligat pe președintele rus Vladimir Putin să-și schimbe strategia'', a declarat Shollet.
Totodată, Derek Shollet a exprimat poziția Pentagonului, conform căreia Washingtonul ''trebuie să fie foarte atent în privința unei posibile replici a Rusiei'. Potrivit ministrului-adjunct al apărării SUA, situația actuală 'este una foarte periculoasă''.
De asemenea, potrivit lui Shollet, Pentagonul pleacă de la ideea că actuala criză din Ucraina ''nu are o soluție militară'', dar în același timp consideră că actuala putere de la Kiev ''are dreptul să restabilească ordinea și stabilitatea pe teritoriul Ucrainei cu ajutorul forțelor armate, a celor de securitate internă și de pază a frontierelor''.
Derek Shollet a subliniat că SUA intenționează să colaboreze strâns cu Ucraina în domeniul militar și al industriei militare, exprimându-și speranța că la realizarea acestor planuri vor contribui și alte țări, în primul rând 'noi membri ai NATO' precum Polonia și republicile baltice, care dețin ''mare experiență'' în ceea ce privește reformele în domeniul militar.