Antena 3 CNN Externe Rusia și-a adus rachetele nucleare în poziție de luptă. Pot lovi ținte din toată Europa

Rusia și-a adus rachetele nucleare în poziție de luptă. Pot lovi ținte din toată Europa

racheta balistica intercontinentala Yars
Yars RS-24 este o rachetă nucleară strategică cu o rază de acțiune de până la 12.000 de kilometri și o precizie de 250 de metri. FOTO: Profimedia Images
de Bianca Chirilă    |    08 Oct 2024   •   08:55

Rusia își aduce sistemele de lansare pentru rachete cu capacitate nucleară „pe rutele de patrulare de luptă”, a anunțat presa de stat a țării. Acestea pot lovi ținte aflate la aproape 12.000 de kilometri, potrivit newsweek.com.

TASS a publicat o înregistrare video cu sisteme de lansare pentru racheta balistică intercontinentală (ICBM) Yars în curs de desfășurare la Novosibirsk, în Siberia. În imagini se vede cum armele sunt scoate dintr-un depozit și conduse de-a lungul unui drum.

Potrivit agenției, „se verifică pregătirea personalului și a echipamentelor pentru sarcini de lungă durată pe teren”.

Yars RS-24 este o rachetă nucleară strategică cu o rază de acțiune de până la 12.000 de kilometri și o precizie de 250 de metri. Poate fi montată pe camioane sau desfășurată în silozuri.

Primul regiment Yars RS-24, format din trei batalioane, a fost desfășurat în 2011, în timp ce două batalioane ale celui de-al doilea regiment au fost puse în serviciul de luptă anul trecut, în decembrie. TASS mai adaugă că personalul îndeplinește sarcini care includ „testarea acțiunilor de manevră pe rutele de patrulare de luptă”, dar și organizarea camuflajului și a protecției de luptă.

Putin a anunțat modificări ale doctrinei nucleare

De la începutul invaziei sale pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, președintele rus, Vladimir Putin, a lansat amenințări ambigue cu privire la armele nucleare, care au fost amplificate de propagandiștii Kremlinului care promovează capacitățile nucleare ale Moscovei și amenință cu lovituri asupra țărilor care susțin Kievul.

Cu toate acestea, experții se îndoiesc că Putin ar recurge la desfășurarea armelor nucleare tactice, care au o rază de acțiune mai mică decât armele strategice, dar pot fi folosite pe câmpul de luptă.

Putin a anunțat modificări ale doctrinei nucleare a Moscovei luna trecută, subliniind circumstanțele în care Rusia ar putea folosi arme nucleare. Acestea includ acum posibilitatea de a le folosi împotriva statelor fără acest tip de arme, dar care sunt susținute de puteri nucleare, făcând aluzie la Ucraina.

Peter Rutland, profesor de studii ruse, est-europene și eurasiatice la Universitatea Wesleyan, a declarat că schimbarea doctrinei nucleare ruse este „o evoluție care servește la menținerea amenințărilor nucleare ale lui Putin în buletinele de știri din întreaga lume”.

„Dar nu reprezintă o schimbare substanțială în poziția doctrinară a Rusiei și nici nu indică cu adevărat o intenție de a folosi arme nucleare”, a mai spus el pentru Newsweek.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close