Consilul rus de Securitate a postat pe siteul său un document numit Fundamentele politicii ruse de stat în Arctica până în 2020 şi mai departe.
În acesta se arată totuşi strategia din regiune, ce include desfăţurarea de unităţi militare, de graniţă şi de coastă pentru ?a garanta securitatea militară în diferite circumstanţe militare şi politice?.
Astfel, până în 2020, Rusia va crea un grup de forţe pentru a-şi proteja interesele economice şi politice în zona arctică. Lavrov a subliniat însă că Rusia nu are de gând să militarizeze zona.
La întâlnirea din Norvegia a participat şi fostul vicepreşedinte american Al Gore, care a luat un premiu Nobel pentru lupta sa contra schimbării climatice. El a cerut acţionarea de urgenţă pentru a preveni încălzirea globală.
Teritoriul arctic, văzut ca o sursă de rezerve naturale nedescoperite încă, a fost în centrul disputelor crescânde dintre SUA, Rusia, Canada,Norvegia şi Danemarca în ultimii ani, pe măsură ce temperaturile mari duc la topirea gheţii.
Un document american estimează că regiunea arctică ar putea avea 13 procente din rezervele mondiale de petrol nedescoperite şi 30% din cele de gaz natural, care vor deveni disponibile după ce se topeşte gheaţa.
Aceasta va duce şi la crearea de rute alternative de navigare, mai scurte între Atlantic şi Pacific .
Antena3.ro