Antena 3 CNN Externe Rusia se laudă că, datorită sancțiunilor occidentale, nu a fost afectată de pana globală a sistemelor informatice

Rusia se laudă că, datorită sancțiunilor occidentale, nu a fost afectată de pana globală a sistemelor informatice

vladimir putin getty
Microsoft şi alte firme de IT au suspendat vânzările de noi produse în Rusia | Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    20 Iul 2024   •   08:47

Oficialii ruşi au afirmat vineri că Moscova a fost protejată de impactul întreruperii sistemelor IT la nivel global, datorită autonomiei sporite obținute în urma anilor de sancţiuni occidentale. Cu toate acestea, unii experţi au avertizat că sistemele ruseşti ar putea fi în continuare vulnerabile, relatează Reuters.

Microsoft şi alte firme de IT au suspendat vânzările de noi produse în Rusia şi şi-au redus operaţiunile în conformitate cu sancţiunile impuse pentru războiul Rusiei din Ucraina, pe care Moscova îl descrie drept o operaţiune militară specială.

CrowdStrike, o companie americană de securitate cibernetică al cărei software larg utilizat „Falcon Sensor” a provocat blocarea Microsoft Windows, nu are clienţi cunoscuţi în Rusia.

Piaţa rusă este dominată de firme locale de securitate cibernetică, cum ar fi Kaspersky Labs.

„CrowdStrike nu a furnizat niciun serviciu în Rusia, cu siguranţă din februarie 2022”, a declarat Mikhail Klimarev de la Internet Protection Society, organizaţie neguvernamentală.

Kremlinul, împreună cu companii pornind de la gigantul nuclear de stat Rosatom, care operează toate centralele nucleare din Rusia, până la marile bănci şi companii aeriene, nu au raportat nicio eroare pe fondul întreruperii care a afectat companiile internaţionale de pe tot globul.

„Situaţia evidenţiază încă o dată importanţa înlocuirii software-ului străin”, a declarat ministerul rus al dezvoltării digitale.

Pieţele financiare şi valutare din Rusia au funcţionat, de asemenea, fără probleme.

„Toată lumea s-a pregătit de mult pentru posibilitatea de a fi separaţi de Microsoft din cauza sancţiunilor. Incidentul actual este un test de cât de bine ne-am pregătit. Până acum, totul este în regulă, cel puţin pentru jucătorii majori şi, în general, acolo nu este panică pe piaţă”, a declarat pentru Reuters un trader de valută, care a dorit să rămână anonim.

A doua mare bancă a Rusiei, VTB, a anunţat planuri de a creşte ponderea software-ului dezvoltat pe plan intern la 95% până la sfârşitul acestui an, de la 85% în prezent.

Banca a declarat că a investit 50 de miliarde de ruble (571,46 milioane de dolari) doar în acest an în eliminarea treptată a software-ului străin.

Cu toate acestea, expertul IT Eldar Murtazin a spus că riscurile prezentate de testarea insuficientă a noilor actualizări de software sunt universale, iar software-ul rusesc nu este neapărat imun la erorile viitoare precum cel care a lovit CrowdStrike.

"Astfel de probleme se pot întâmpla oricărui software, rus sau non-rus, dacă nu există controale adecvate asupra noilor versiuni. Dacă o astfel de întrerupere ar fi avut loc acum 3-4 ani, o serie de companii ruse ar fi fost afectate", a declarat Murtazin pentru Reuters.

×
Subiecte în articol: Rusia pana globala Crowdstrike microsoft
Cele mai noi știri
Parteneri
x close