Antena 3 CNN Externe Rusia se laudă că a cucerit un sat din regiunea Donețk și continuă înaintarea lentă pe frontul din Ucraina

Rusia se laudă că a cucerit un sat din regiunea Donețk și continuă înaintarea lentă pe frontul din Ucraina

rusia atac donetk profimedia
Armata rusă lansează atacuri cu rachete Uragan MLRS împotriva pozițiilor ucrainene din Donețk | Sursă foto: Profimedia
de Andreea Ştefan    |    06 Iul 2024   •   16:46

Rusia a declarat sâmbătă că trupele sale au ocupat un sat din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, pe măsură ce Moscova își continuă înaintarea lentă pe front, informează AFP, citat de Agerpres.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că trupele sale au „eliberat satul Sokil", situat la aproximativ 30 de kilometri nord-vest de orașul Donețk, capitala regiunii cu același nume, a cărei anexare este revendicată de Moscova din septembrie 2022.

Profitând de dificultățile armatei ucrainene în a-și completa efectivele și a obține mai multe arme și muniții din partea Occidentului, forțele ruse avansează încet, dar sigur, pe teritoriul Ucrainei. Kievul consideră că cele mai intense lupte au loc în prezent în regiunea Donețk.

Vineri, președintele rus Vladimir Putin și-a reiterat principala condiție pentru pace: retragerea trupelor ucrainene din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Pe lângă această retragere, trebuie îndeplinite și alte condiții, care pot face obiectul unor discuții detaliate în cadrul unei „posibile activități comune", a adăugat Vladimir Putin, în timpul întâlnirii sale cu prim-ministrul ungar Viktor Orban, pe care l-a prezentat drept reprezentant al Uniunii Europene, în ciuda dezmințirilor Bruxellesului.

Ungaria consideră președinția semestrială a Uniunii Europene drept o misiune de pace, a declarat premierul Viktor Orban. Totuși, UE a respins imediat inițiativa sa, subliniind că premierul Ungariei nu o reprezintă ca negociator cu Kremlinul.

Casa Albă este „îngrijorată” de vizita „contraproductivă” a lui Viktor Orban la Moscova: „Nu va promova cauza păcii”

Casa Albă este „preocupată de alegerea făcută de premierul (ungar) Viktor Orban de a face această călătorie la Moscova", a declarat vineri purtătoarea de cuvânt Karine Jean-Pierre, relatează AFP, citat de Agerpres.

Această deplasare a liderului ungar în Rusia „nu va promova cauza păcii şi este contraproductivă pentru sprijinirea suveranităţii, integrităţii teritoriale şi independenţei Ucrainei", a adăugat ea.

Marți, Orban a vizitat Ucraina pentru prima dată de la începutul invaziei ruse, un gest notabil în contextul relațiilor tensionate dintre cele două țări, exacerbate de atitudinea indulgentă a Budapestei față de invazia rusă. La Kiev, Viktor Orban s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski.

Premierul ungar, cunoscut pentru atitudinea sa conciliantă față de Kremlin, a descris ambele călătorii într-o postare ca fiind parte dintr-o „misiune" de a obține pacea între Ucraina și Rusia.

Vizita lui Orban la Moscova a stârnit uimire în cadrul Uniunii Europene, în contextul în care Ungaria a preluat de la 1 iulie președinția rotativă a Consiliului UE pentru următoarele șase luni

×
Subiecte în articol: donetk Rusia Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close