Antena 3 CNN Externe Rusia s-a retras din Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa

Rusia s-a retras din Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa

Rusia s-a retras din Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa
14 Iul 2007   •   13:32

Kremlinul a anunţat sâmbătă că Vladimir Putin a semnat un decret de suspendare a aplicării de către Rusia a Tratatului privind Forţele Convenţionale în Europa (CFE). Tratatul în cauză limitează nivelul armamentelor amplasate pe continent. Ca urmare, Moscova nu va mai fi obligată să anunţe occidentul despre nivelul armamentului său şi nici să accepte inspecţiile din afară. Prevederile decretului semnat de preşedintele rus intră în vigoare la data semnării acestuia.

Decretul de suspendare a aplicării CFE de către Rusia menţionează bazele SUA din România şi Bulgaria. Documentul arată că planurile americane de a amplasa arme convenţionale în Bulgaria şi România au "un impact negativ" asupra respectării limitărilor impuse de CFE. Rusia şi-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea privind faptul că apariţia unor noi baze NATO în apropierea graniţelor sale şi ezitarea Alianţei de a ratifica Tratatul adaptat.

Putin dă astfel curs repetatelor avertismente pe care le-a lansat cu privire la retragerea din CFE datorate apropierii prezenţei militare americane de graniţele ruseşti, inclusiv prin planurile de amplasare a unui scut antirachetă în Europa. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că gestul făcut ?nu înseamnă că Rusia a închis uşa dialogului?.

Rusia a luat decizia de suspendare a aplicării CFE ca urmare a refuzului statelor NATO de a ratifica versiunea ?adaptată? în 1999 la Istanbul, precizează o anexă a decretului.

Tratatul CFE a fost semnat după încheierea Războiului Rece. El prevede limitarea nivelului forţelor armate în Europa, precum şi o mai mare transparenţă între cele două blocuri. Rusia suspendă aplicarea tratatului ?până când ţările NATO vor ratifica Acordul de adaptare şi vor începe să aplice, cu bună-credinţă, documentul?.

NATO califică gestul Rusiei drept o atitudine dezamăgitoare. ?Este un pas înapoi, deoarece pentru aliaţii din NATO acest tratat este un fundament important al securităţii şi stabilităţii în Europa?, a declarat purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, James Appathurai.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close