Antena 3 CNN Externe Rusia s-a pregătit pentru un conflict armat în Regiunea Arctică

Rusia s-a pregătit pentru un conflict armat în Regiunea Arctică

Rusia s-a pregătit pentru un conflict armat în Regiunea Arctică
02 Iul 2008   •   10:18

O figură importantă din armata rusă, generalul Vladimir Şamanov, a declarat că Rusia este pregătită pentru un nou Război Rece ? şi chiar conflict ? în pustiurile arctice, într-un moment în care marile puteri ale lumii se luptă pentru resursele naturale ale regiunii. Şamanov a adăugat că pregătirile pentru un conflict au început după ce mai multe naţiuni au contestat revendicarea Rusiei pentru o porţiune mai mare a stâncilor arctice.

Rusia a lansat o expediţie acolo în luna august a anului trecut. O echipă de oameni de ştiinţă de pe un spărgător de gheaţă atomic au plasat un drapel rus pe fundul mării, semnalând astfel o înhăţare simbolică a teritoriului. Regiunea Arctică ? cu resursele ei de petrol, gaze şi minerale ? a devenit o nouă frontieră în războiul rece dintre Rusia şi ţările vestice.

Revendicarea Rusiei este disputată de celelalte patru naţiuni arctice ? Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia şi Danemarca, iar cuvintele lui Şamanov vor provoca, probabil, fiori în capitalele acestor ţări. ?După ce mai multe ţări au contestat dreptul Rusiei pentru resursele din regiunea Arctică, am început imediat revizuirea programelor de luptă pentru unităţile militare care ar putea fi desfăşurate în Arctic în cazul unui potenţial conflict. Războaiele sunt câştigate sau pierdute cu mult timp înainte să înceapă?, a spus generalul, citat de Sky News.

Regiunea Arctică este unul dintre ultimele locuri de pe planetă care nu este exploatat la maxim pentru resursele sale minerale. Sub ocean se crede că se află depozite enorme de petrol şi gaze ? unii experţi estimând că se găsesc chiar 25% din resursele mondiale. Cum calotele de gheaţă de la Polul Nord continuă să se topească în urma încălzirii globale, posibilitatea exploatării comorilor regiunii creşte.

Rusia controlează deja o cantitate mare din câmpurile de gaz şi petrol din lume, iar Kremlinul ştie că dacă va pune mâna pe şi mai multe resurse îşi poate consolida poziţia ca superputere a energiei, ceea ce îi oferă o poziţie importantă pe scena internaţională.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close