Antena 3 CNN Externe Rusia reia zborurile bombardierelor cu rază lungă de acţiune

Rusia reia zborurile bombardierelor cu rază lungă de acţiune

Rusia reia zborurile bombardierelor cu rază lungă de acţiune
18 Aug 2007   •   11:31

Rusia reia o practică din timpul Războiului Rece. Preşedintele Vladimir Putin a anunţat ieri că zborurile bombardierelor cu rază lungă de acţiune vor fi reluate, la 15 ani de la întreruperea lor. Liderul de la Kremlin a oferit şi un motiv pentru această decizie - ameninţările la adresa securităţii Rusiei reprezentate de alte puteri militare. Statele Unite au anunţat că nu sunt îngrijorate de atitudinea Moscovei.

14 bombardiere au decolat de la 7 baze militare de pe teritoriul Federaţiei, angajate în misiuni de patrulare în afara spaţiului aerian rus. Patrulele militare vor fi desfăşurate în regiuni-cheie pentru interesele economice ale Rusiei. Anunţul a fost făcut de preşedintele Vladimir Putin, după ce a asistat la un exerciţiu militar comun al celor 6 state din cadrul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai.

În 1992, Rusia a întrerupt, printr-o decizie unilaterală, misiunile de patrulare ale aparatelor sale strategice. Din păcate, exemplul nostru nu a fost urmat de toată lumea. Zborurile militare ale altor ţări continuă şi acest lucru creează anumite probleme, în ceea ce priveşte securitatea Federaţiei Ruse. În consecinţă Rusia a decis reluarea zborurilor aviaţiei strategice, pe termen nelimitat.

Administraia de la Casa Albă a anunţat deja că nu consideră reluarea acestor zboruri drept o ameninţare la adresa securităţii Statelor Unite. Forţele aeriene ruse au efectuat, în ultimele luni, numeroase exerciţii militare. Pe 20 iulie, Statul Major al armatei norvegiene a semnalat prezenţa bombardierelor ruse în Marea Nordului. La începutul acestei luni, avioanele de luptă ruseşti au survolat teritoriul din apropierea bazei americane din Guam, în Pacific. Pe 11 august, bombardiere strategice au efectuat exerciţii în Atlantic, Pacific, dar şi în apropiere de Polul Nord, în cursul cărora au lansat rachete de croazieră.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close