Antena 3 CNN Externe Rusia refuză anchetarea morţii lui Gagarin

Rusia refuză anchetarea morţii lui Gagarin

Rusia refuză anchetarea morţii lui Gagarin
12 Apr 2007   •   13:20

Preşedinţia Rusiei nu doreşte declanşarea unei noi investigaţii privind moartea lui Iuri Gagarin, primul om care a ieşit în spaţiu, deşi specialiştii în aviaţie susţin că au o explicaţie pentru una dintre cele mai enigmatice morţi ale secolului 20.

Rusia aniversează zborul istoric efectuat de Gagarin în jurul Pământului la 12 aprilie 1961 de Ziua Cosmonautului. Gagarin a murit într-un accident aviatic, în timpul unui zbor de rutină la bordul unui MiG-15 la 27 martie 1968. Rezultatele investigaţiei nu au reuşit să elucideze circumstanţele prăbuşirii aparatului în apropierea Moscovei. Singura concluzie a anchetei a fost că prăbuşirea ar fi putut fi cauzată de intrarea avionului într-o manevră de picaj ireversibilă.

Pe fondul lipsei unor concluzii plauzibile, teoriile conspiraţioniste nu s-au lăsat aşteptate. Una dintre cele mai vehiculate ipoteze a fost că cei doi piloţi - Gagarin şi instructorul de zbor - consumaseră băuturi alcoolice. Altă versiune este că Gagarin ar fi fost răpit de extratereştri sau că ar fi supravieţuit accidentului şi ar fi murit în 1990 într-o clinică psihiatrică. Au existat şi sugestii că accidentul ar fi fost aranjat de liderul sovietic Leonid Brejnev, care se simţea ameninţat de popularitatea cosmonautului.

Igor Kuzneţov, unul dintre experţii implicaţi în ancheta din 1968, crede însă că a rezolvat enigma accidentului în care a murit Gagarin. Acesta este convins că Gagarin a murit în accidentul provocat probabil de un sistem de ventilaţie rămas deschis, motiv pentru care piloţii au redus rapid altitudinea.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close