Antena 3 CNN Externe Ce spune Rusia în prima reacție la Summitul NATO de la Washington

Ce spune Rusia în prima reacție la Summitul NATO de la Washington

Rusia steag hepta
Steagul Rusiei. Sursă foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Iul 2024   •   12:46

Kremlinul a comunicat, marți, că "urmărește cu cea mai mare atenție" summitul NATO care se desfășoară de marți până joi la Washington, relatează Agerpres.

"Aceasta este o alianță care consideră Rusia drept inamic. Este o alianța care a declarat în mai multe rânduri, în mod deschis, că obiectivul său este să provoace Rusiei o înfrângere strategică pe câmpul de luptă. Acesta este motivul pentru care vom urmări cu cea mai mare atenție retorica discuțiilor care vor avea loc și deciziile ce vor fi luate", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

În plus, a susținut Peskov, NATO este un bloc "direct implicat în conflictul ucrainean de partea Ucrainei".

Liderii țărilor membre ale Alianței Nord-Atlantice, care s-a extins la 32 de state după aderarea Finlandei și Suediei, se reunesc în capitala americană pentru decizii menite să reconfirme sprijinul pentru Ucraina și, neoficial, pentru a discuta viitorul organizației în perspectiva climatului de incertitudine politică dinaintea alegerilor prezidențiale din SUA.

De la începutul războiului pornit de Rusia în Ucraina, statele NATO furnizează Kievului un ajutor militar vital pentru rezistența în fața Rusiei, deși oficialii ucraineni se plâng adesea că acest sprijin este întârziat și insuficient.

Președintele Volodimir Zelenski, care va participa la summit, va cere aliaților occidentali mai multe sisteme de apărare antiaeriană, la o zi după noi atacuri masive cu rachete ale Rusiei asupra orașelor ucrainene, care au făcut cel puțin 37 de morți și 150 de răniți.

Unul dintre cele mai grave bilanțuri a fost consemnat la Kiev, unde a fost bombardat spitalul pediatric Ohmatdet și au fost uciși mai mulți copii.

Franța a convocat pentru marți seară Consiliul de Securitate al ONU în urma acestei atrocități.

Kremlinul a negat, marți, că ar fi bombardat spitalul din Kiev și, contrar dovezilor de la locul bombardamentului, a spus că vina pentru distrugerea unității medicale aparține apărării antiaeriene a Ucrainei.

Ucraina, la rândul său, a comunicat că o rachetă rusească de croazieră de tip Kh-101 a lovit direct spitalul Ohmadet, care este cel mai mare spital pentru copii din ţară. Atacul s-a soldat cu moartea a cel puțin 27 de civili, între care patru copii.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close