S-ar putea ajunge aici după negocierea unei încetări a focului, care să recunoască actualele linii ale frontului, potrivit declarațiilor făcute de patru surse rusești la adăpostul anonimatului, pentru agenția Reuters.
Rusia este în prezent în avantaj pe frontul din Ucraina, unde a deschis un nou teatru de operațiuni în regiunea Harkov, sub pretextul instituirii unei zone-tampon la frontiera comună.
Sursele citate de Reuters spun, pe de altă parte, că președintele rus este pregătit să lupte în continuare în cazul în care Kievul și Occidentul nu răspund ofertei.
Surse Reuters: Putin ar fi exasperat ce "tentativele Occidentului de a bloca negocierile ruso-ucrainene"
Trei dintre surse, familiarizate cu discuțiile din anturajul lui Putin, spun că acesta din urmă "și-a exprimat frustrarea în fața unui grup restrâns de consilieri" cu privire la ceea ce el consideră a fi încercările Occidentului de a bloca negocierile ruso-ucrainene, dar și cu privire la decizia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a exclude discuțiile de pace directe cu Rusia.
"Putin poate lupta atât timp cât este nevoie, dar este, de asemenea, pregătit pentru o încetare a focului, pentru a îngheța războiul", a precizat una din sursele menționate de Reuters.
În materialul publicat pe site-ul său, agenția internațională de știri indică faptul că a discutat, în total, cu cinci persoane care lucrează sau au lucrat cu Vladimir Putin la nivel înalt, în domeniile politic și al afacerilor.
Cea de-a cincea sursă nu a comentat înghețarea războiului pe frontul actual din Ucraina.
Însă trei dintre surse au arătat că Putin a înțeles că orice noi progrese majore pe front ar necesita o nouă mobilizare la nivel național, pe care nu și-o dorește.
Purtătorul de cuvânt de la Kremlin: Rusia nu vrea un "război etern"
Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a amintit că Putin a afirmat în mod repetat că Moscova este deschisă la dialog pentru a-și atinge obiectivele și că nu dorește un "război etern".
Una dintre sursele Reuters a prezis că niciun acord nu s-ar putea încheia cât timp Volodimir Zelenski este la putere în Ucraina, cu excepția cazului în care Moscova "îl ocolește și ajunge la o înțelegere cu Washingtonul".
Prezent la Kiev, săptămâna trecută, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că nu crede că Vladimir Putin este interesat de negocieri serioase.
La rândul său, președintele ucrainean a susținut în repetate ocazii că pacea în termenii lui Vladimir Putin nu este o soluție.
El a promis să recupereze teritoriile pierdute, inclusiv Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, și a semnat un decret în 2022 care stipulează oficial că orice discuții cu Putin sunt "imposibile".
Putin a numit săptămâna trecută un economist în locul lui Serghei Șoigu la Ministerul Apărării
Ministerele ucrainene de Externe și al Apărării nu au răspuns imediat la întrebările formulate de Reuters pe acest subiect.
Vladimir Putin l-a numit, săptămâna trecută, pe economistul Andrei Belusov în funcția de ministru al Apărării, în locul lui Serghei Șoigu, într-o mișcare interpretată de analiști drept parte a strategiei de a plasa economia rusă pe picior de război permanent, pentru a câștiga un conflict armat prelungit.
Potrivit celor mai multe evaluări, cel mai mare conflict terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace s-a soldat până în prezent cu zeci de mii de morți de ambele părți.
Războiul din Ucraina a atras sancțiuni occidentale de amploare asupra economiei Rusiei, care se bazează în prezent pe parteneriate și relații privilegiate cu China, India și Coreea de Nord.
Sursa: Reuters