Lansarea a avut loc luni seară, pe cosmodromul militar din Pleseţk, potrivit unui comunicat al agenției spațiale din Rusia, Roscosmos.
Reușita acestei misiuni a fost salutată pe Twitter de directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin, care i-a felicitat pe cei implicați în construcția și operarea acestui vehicul spațial.
Поздравляю командование Космических войск России, боевой расчёт космодрома Плесецк, руководство и коллектив Центра Хруничева, НПО "Энергомаш", НПЦАП, ЦЭНКИ - с успешным пуском тяжелой "Ангары"!
— РОГОЗИН (@Rogozin) December 27, 2021
Пошла, родимая!
Теперь ждем работу разгонного блока "Персей" разработки РУК "Энергия". pic.twitter.com/gnMmYM86IK
Este cel de-al treilea test efectuat din 2014 pentru o rachetă Angara, un transportor spațial greu, care și-a luat numele de la un râu siberian.
Motorul rachetei a fost dezvoltat în cadrul programului ce vizează înlocuirea vechilor lansatoare Proton, bazate pe o tehnologie din anii '60 ai secolului trecut.
Acest program spațial, ale cărui linii directoare datează din anii '90, a acumulat însă multe întârzieri, iar calendarul stabilit de autoritățile ruse în momentul primei lansări, din 2014, nu a fost respectat.
Sursă a unui imens orgoliu național în epoca sovietică, sectorul spațial rusesc a fost afectat după dezmembrarea fostei URSS de scandaluri de corupție, reduceri bugetare, întârzieri în serie şi incidente tehnice stânjenitoare.
Însă acest sector a depus eforturi în ultimele luni pentru a prezenta o imagine mai convingătoare, afișându-și mai ales ambițiile din zona turismului spațial și reușind, în data de 8 decembrie, să trimită un miliardar japonez pe orbita Pământului.
Sursa: Agerpres