Antena 3 CNN Externe Presa de stat de la Moscova anunță că Putin nu are de gând să returneze tezaurul României: „Rusia nu datorează nimic nimănui”

Presa de stat de la Moscova anunță că Putin nu are de gând să returneze tezaurul României: „Rusia nu datorează nimic nimănui”

Parlamentul European a cerut ca Rusia să returneze integral tezaurul României

Putin
de Robert Kiss    |    08 Iun 2024   •   19:15

Rușii transmit, prin intermediul presei de stat, că nu vor înapoia tezaurul României. Mihail Șvydkoy, reprezentantul special al lui Vladimir Putin pentru cooperare culturală, a declarat că un dialog între Moscova și București cu privire la rezoluția Parlamentului European prin care se cere returnarea aurului românesc este imposibil din cauza „caracterului politizat” al problemei.

În martie 2024, în cadrul unei sesiuni plenare de la Strasbourg, Parlamentul European a adoptat o rezoluție care susține cererea României de returnare a aurului și arhivelor istorice care au fost duse în Rusia între 1916 și 1917.

„Nu ne vom angaja în dialog cu niciun stat străin neprietenos în circumstanțele actuale. A fost înființată o comisie guvernamentală, dar încă nu a dat niciun rezultat. Cred că acest subiect ar trebui închis, în primul rând dat fiind contextul actual. România are o poziție europeană solidă față de Rusia, ceea ce face imposibil orice dialog pe această problemă, deși comunicarea ar trebui să continue pe probleme esențiale, acest subiect este foarte politizat, în opinia mea”, a spus Șvydkoy.

„Indiferent ce scriu diplomații români” sau „ce documente sunt trimise pe canale diplomatice”, Rusia nu va lua parte la acest dialog. „Rusia nu datorează nimic nimănui”, a mai declarat reprezentantul lui Putin.

Parlamentul European cere Rusiei să returneze tezaurul României

În luna martie, eurodeputaţii au cerut la unison, în cadrul unei dezbateri emoţionale din cadrul Parlamentului European, ca Rusia să returneze integral tezaurul României şi ca executivul UE şi alte instituţii europene abilitate să facă tot posibilul pentru a sprijini acest demers.

Dezbaterea, la care au participat în majoritate covârşitoare eurodeputaţi români, a reprezentat prima punere pe tapet a chestiunii tezaurului României însuşit ilegal de Rusia în Parlamentul European.

Comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, a declarat în cuvântul său introductiv că vorbeşte în numele Înaltului Reprezentant UE pentru acţiune externă şi politica de securitate, Josep Borrell.

„Aţi invitat Comisia Europeană să ia cuvântul în legătură cu returnarea tezaurului naţional al României de către Rusia. Tezaurul a fost transferat imperiului ţarist pentru a fi protejat, însă nu a fost returnat niciodată în întregime României, nici de URSS, nici de Federaţia Rusă”, a reamintit înaltul oficial UE.

„Uniunea Europeană e pregătită să sprijine autorităţile române în recuperarea integrală a tezaurului dacă acestea o vor solicita", a subliniat Elisa Ferreira. Ea a atras însă atenţia că "războiul nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei a dus la suspendarea mecanismelor de cooperare” cu Moscova.

În timpul Primului Război Mondial, între 1916 şi 1917, România a trimis în Rusia ţaristă tezaurul naţional (ce a inclus cantităţi însemnate de aur, obiecte de partimoniu, colecţii de artă, bijuterii, arhive), pentru a fi protejate în cazul ocupaţiei teritoriului naţional. După instalarea la putere a regimului comunist, Rusia a sechestrat tezaurul şi a refuzat înapoierea acestuia, o mare parte din valori rămânând nerestituite până în ziua de astăzi.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Noua gafă a lui Biden, virală pe internet. Ce a citit de pe prompter
x close