Moscova a publicat 400 de pagini adunate de agenţi sovietici sub acoperire în perioada 1935 -1945, inclusiv telegrame, scrisori şi rapoarte intercepzaze de la ambasadele poloneze. Publicarea acestora coincide cu comemorarea a 70 de ani de la izbucnirea războiului.
Fişierele declasificare ale SVR arată că Polonia complota contra Uniunii Sovietice în anii ce au precedat războiul, ce a început cu invadarea Poloniei pe 1 septembrie 1939 de către Hitler.
17 zile mai târziu, Uniunea Sovietică a invadat estul Poloniei. Conform SVR, Polonia nu era doar o simplă victimă a agresiunii sovietice, ci a urma activ o politică externă anti-sovietică de la jumătatea anilor 30. Aceasta includea sprijinirea grupurilor naţionale anti-sovietice din Ucraina, Caucaz şi Asia Centrală.
Lev Soţkov, genergal KGB în rezervă, care a unit documentele, susţine că există probe că Polonia a semnat un protocol secret cu Germania în 1934. Citând un raport scris de un agent sovietic, el arăta că Polonia fusesese de acord să rămână neutră dacă Germania ataca Uniunea Sovietică.
Afirmaţiile sale au provocat rumoare la o conferinţă de presă la Moscova, jurnaliştii polonezi sărind în picioare pentru a striga că documentul este un fals. De asemenea au exista dezbateri aprinse şi despre rolul jucat de Jozef Beck, ministrul polonez de Externe în 1939, pe fondul unor afirmaţii nedovedite că ar fi fost agent german.
Istoricii polonezi declarau că nu există probe care să arate că un asemenea protocol ar fi existat.
Documentele publicate de ruşi arată că un grup de spioni polonezi la Paris au luat parte la o operaţiune secretă ce viza incitarea de revolte în Ucraina, Georgia şi alte teritorii sovietice, fapte despre care istoricii polonezi arată că sunt deja cunoscute.
Antena3.ro