Antena 3 CNN Externe Rusia, o nouă provocare pentru NATO | Nave cu arme nucleare tactice pe mările din nordul Europei

Rusia, o nouă provocare pentru NATO | Nave cu arme nucleare tactice pe mările din nordul Europei

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 12:28 15 Feb 2023 Modificat la 12:28 15 Feb 2023

Navele Flotei de Nord a Rusiei au ieșit pe mare cu arme nucleare tactice la bord pentru prima dată de la prăbușirea URSS, în 1991, se arată în raportul anual de evaluare a ameninţărilor făcut de agenția de securitate a Norvegiei.

Rusia a folosit trei sferturi din rachetele sale avansate sol-sol în Ucraina, mai susțin serviciile de informații. Astfel, acum că Moscova are nevoie de timp pentru a-și reconstrui arsenalul de arme de precizie cu rază lungă de acțiune, "armele nucleare non-strategice vor juca un rol mai important în apărarea regională".

"Cea mai mare parte a capacității nucleare este desfășurată pe submarinele și navele Flotei de Nord", scrie serviciul de informații.

În același timp, agenția notează că armele nucleare tactice reprezintă o amenințare serioasă în scenariul unei potențiale confruntări între Rusia și NATO. Anterior, serviciile de informații norvegiene au descoperit că Rusia și-a retras până la 80% din trupe din unitățile din apropierea graniței cu Norvegia și Finlanda.

"Rusia vrea să îşi proiecteze comportamentul agresiv şi ameninţător dincolo de frontierele Ucrainei, ţară pe care a invadat-o şi pe care o ţine sub o teroare a războiului. Avem foarte multe semnale potrivit cărora Putin a dat ordin armatei Federaţiei Ruse să se comporte agresiv cât mai aproape de frontierele NATO.

Şi am monitorizat, în ultimii ani, din păcate, foarte multe astfel de gesturi agresive, atât în zona Forţelor Aeriene, cât şi în zona Forţelor Navale. În ceea ce priveşte România, potrivit unui raport al Statutului Major al Apărării, în ultimii ani peste o sută de comportamente agresive au generat reacţii şi alerte ale Poliţiei Aeriene. Avioanele NATO s-au ridicat în aer pentru a împiedica avioanele ruseşti să pătrundă în spaţiul aerian românesc şi, implicit, al Alianţei.

Suntem, aşadar, avertizaţi că genul acesta de atitudine poate fi periculos pentru noi. Au existat dezbateri înainte de începerea războiului, oameni care spuneau că Putin nu este atât de nebun încât să declanşeze un război şi iată că l-a declanşat şi au murit 300.000 de oameni în 12 luni. Evident că instabilitatea şi lipsa de predictibilitate a Rusiei, însoţite de dorinţa de a exporta războiul ne îngrijorează foarte mult şi trebuie să stăm într-o stare de veghe permanentă pentru a preveni orice gest necugetat al Rusiei", a explicat Radu Tudor, analist militar şi jurnalist Antena 3 CNN.

×
x close