Moscova a participat activ la rezolvarea conflictului din Transnistria, "doar în calitate de mediator", afirmă Ministerul rus de Externe într-un comunicat, respingând ipoteza potrivit căreia Rusia controlează de facto Transnistria.
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat vineri Rusia pentru încălcarea dreptului la educaţie din cauza închiderii forţate a unor şcoli cu predare în limba română în Transnistria.
Marea Cameră, instanţa supremă a CEDO, a condamnat definitiv Federaţia Rusă să plătească 6.000 de euro fiecăruia dintre cei 170 de reclamanţi, respectiv puţin peste un milion de euro în total, pentru prejudicii morale.
Cazul se referă la plângerea formulată în 2004 şi 2006 de copii şi părinţi din comunitatea moldovenească din Transnistria în legătură cu politica lingvistică adoptată în 1992 şi 1994 de regimul separatist rusofon, ce interzice folosirea alfabetului latin în şcoli.
Elevii şi profesorii au fost expulzaţi cu forţa din şcolile cu predare în limba română, iar aceste instituţii au fost nevoite să îşi închidă porţile.
CEDO a apreciat că "regimul separatist de la Tiraspol nu ar fi putut continua să existe fără sprijinul militar, economic şi politic al Rusiei".
CEDO a subliniat că autorităţile moldoveneşti de la Chişinău au depus "eforturi considerabile pentru a ajuta reclamanţii plătind închirierea şi renovarea noilor sedii, precum şi echipamentul, salariile profesorilor şi cheltuielile de transport".
Reclamanţii în acest caz au fost 170 de cetăţeni moldoveni rezidenţi în Transnistria.
În 1992, Transnistria a adoptat o lege care dispunea ca limba "moldovenească", una dintre limbile oficiale alături de rusă şi ucraineană, să se scrie cu alfabet chirilic şi nu latin, sub ameninţarea unor sancţiuni.
Doi ani mai târziu, folosirea alfabetului latin a fost interzis în şcoli, în favoarea celui chirilic. Transnistria a luat apoi măsuri în vederea închiderii oricărei şcoli care foloseşte alfabetul latin.