"Suntem total de acord să spunem că şansele unei soluţii politice există în continuare", a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă comună cu Brahimi, la Moscova.
Lavrov a adăugat însă că este imposibil ca preşedintele sirian Bashar al-Assad să fie convins să plece de la putere, aşa cum cer cu insistenţă ţări occidentale şi arabe, în timp ce conflictul armat din Siria s-a soldat cu peste 45.000 de morţi în 21 de luni, potrivit unui ONG sirian în domeniul drepturilor omului cu sediul în Marea Britanie.
Al-Assad "a declarat în numeroase rânduri că nu intenţionează să plece nicăieri, că va rămâne în funcţie până la capăt (...). Nu este posibil ca această poziţie să fie schimbată", a declarat Lavrov, a cărui ţară este singura mare putere care întreţine relaţii strânse cu regimul sirian.
La rândul său, Brahimi a insistat asupra necesităţii găsirii unei soluţii politice în Siria, pentru evitarea unui "infern".
"Dacă este necesar să se opteze între infern şi o soluţie politică, noi trebuie să acţionăm cu toţii fără încetare în vederea unei soluţii politice", a declarat el.
Emisarul ONU şi Ligii Arabe a apreciat totodată că inclusiv o schimbare a regimului din Siria nu va conduce neapărat la o soluţionare a conflictului.
"Din punctul meu de vedere, problema este că o schimbare de regim (în Siria) nu va reuşi în mod obligatoriu să conducă la o soluţionare a situaţiei", a apreciat Brahimi, notând că Siria riscă să devină o a doua Somalie.
Şeful diplomaţiei ruse s-a declarat, în plus, "surprins" de reacţia Coaliţiei opoziţiei siriene de a respinge o invitaţie a Moscovei la negocieri în vederea soluţionării conflictului armat.
Liderul acestei Coaliţii, Moaz El-Khatib, a respins vineri seara, în termeni fermi, această iniţiativă, reclamând ca Rusia să prezinte scuze pentru poziţia sa asupra conflictului.
Singura mare putere care întreţine relaţii strânse cu regimul sirian, Rusia a îndemnat săptămâna aceasta la "iniţiative energice şi hotărâte pentru încetarea băii de sânge" din Siria şi a multiplicat contactele în ultimele zile.
Brahimi, care a dorit aceste consultări cu oficiali ruşi, a sosit la Moscova direct în urma unor negocieri, la Damasc, cu Bashar al-Assad şi opoziţia siriană.