Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a respins fără echivoc un nou început în relaţiile internaţionale, relatează DPA.
„Despre ce fel de cooperare globală putem vorbi cu adevărat atunci când Occidentul calcă în picioare toate acele valori de nezdruncinat ale globalizării despre care ne vorbeşte de la acest podium de atâţia ani", a declarat Lavrov sâmbătă în cadrul Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite de la New York, potrivit Agerpres.
Rusia s-a distanţat recent de viitorul pact al Naţiunilor Unite, care urma să fie adoptat în unanimitate de 193 de membri ai ONU duminica trecută.
În acelaşi timp, Lavrov a respins categoric orice responsabilitate a Rusiei pentru problemele în activitatea diferitelor organisme ale ONU, cum ar fi Consiliul de Securitate.
„Vina pentru acest lucru aparţine exclusiv Occidentului", a explicat el. „Nivelul fără precedent de aroganţă şi agresivitate al politicii occidentale faţă de Rusia nu numai că distruge ideea de cooperare globală propagată de secretarul general al ONU, dar blochează tot mai mult funcţionarea întregului sistem de ordine mondială, inclusiv a Consiliului de Securitate al ONU", a continuat Lavrov.
În ceea ce priveşte războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Lavrov a recunoscut o conspiraţie americano-britanică pentru a distruge Rusia. Planuri secrete prevedeau distrugerea Uniunii Sovietice încă din 1945.
„Dar strategii anglo-saxoni de astăzi nu fac niciun secret din planurile lor", a declarat ministrul rus de externe. „Ei încă se aşteaptă să învingă Rusia prin mâinile regimului neonazist nelegitim de la Kiev, dar deja pregătesc Europa pentru o aventură sinucigaşă".
În acest context, el a reamintit arsenalele nucleare ale forţelor armate ruse şi „lipsa de sens şi pericolul ideii de a dori să lupţi până la victorie cu o putere nucleară, cum este Rusia".
În urmă cu doar câteva zile, preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat din nou cu utilizarea armelor nucleare, în conformitate cu o doctrină nucleară actualizată. El a declarat că orice atac convenţional asupra Rusiei susţinut de o putere nucleară ar fi considerat un atac comun al acelor ţări.