"Suntem convinşi că activitatea NATO pe care o observăm în Arctica poate duce la distrugerea modelului constructiv de cooperare între ţările riverane", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko.
"În faţa ţărilor din regiune apar provocări comune - schimbările climatice, retragerea banchizelor şi altele. Organizaţii internaţionale, cum este Consiliul Arctic, lucrează pentru rezolvarea acestor probleme, care trebuie reglementate fără participarea unor actori care nu aparţin regiunii", a adăugat el.
Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, declarase, la sfârşitul lunii ianuarie, că Alianţa Nord-Atlantică îşi va spori rolul în zona arctică şi ar putea participa la misiuni de luptă împotriva dezastrelor ecologice şi de salvare pe mare. Patru dintre cele cinci ţări riverane (Statele Unite, Canada, Danemarca şi Norvegia) sunt şi membre NATO.
Rusia a afişat în ultimii ani un interes tot mai vizibil pentru zona Arctică, unde şi-a intensificat aplicaţiile militare şi unde revendică o extindere a teritoriului maritim până la Polul Nord. Şi câteva ţări occidentale, printre care se numără Canada şi Danemarca, revendică zone din Arctica, unde îşi consolidează prezenţa militară.
Antena3.ro