Antena 3 CNN Externe Rusia, Moldova, Transnistria organizează manevre militare comune

Rusia, Moldova, Transnistria organizează manevre militare comune

Rusia, Moldova, Transnistria organizează manevre militare comune
25 Mar 2010   •   23:01

Trupe de menţinere a păcii din Rusia, Moldova şi Transnistria vor face exerciţii de interoperabilitate în timpul unor manevre comune, pe 24-25 martie, anunţat şeful trupelor ruse de menţinere a păcii din Transnistria.
"Principalul scop al exerciţiilor este de a îmbunătăţi interoperabilitatea pacifiştilor din Rusia, Moldova şi Transnistria," sublinia colonelul Anatoli Zverev.
Exerciţiil vor fi organizate la puncte de control lângă unul din podurile peste Nistru, ce separă Moldova de regiunea separatistă Transnistria.
Republica separatistă este considerată zonă de "conflict îngheţat" de la războiul din 1992, care a fost punctul culminant al tensiunilor dintre Chişinău şi Tiraspol după ruperea Uniunii Sovietice.
Rusia, Ucraina şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa(OSCE) sunt mediatori în conflict, iar UE şi SUA sunt observatori.
Operaţiunea de menţinere a păcii în regiune este efectuată de Forţele Colective de Menţinere a Păcii, ce cuprind 402 ruşi, 492 militari din Transnistria, 355 moldoveni şi 10 observatori ucraineni.
Aceştia sunt organizaţi în 15 puncte de control.
Tensiunile din regiune au luat din nou amploare după ce patru partide pro-occidentale au pus capăt unei perioade de opt ani de conducere comunistă în Moldova.
Noua conducere moldeveană a cerut retragerea trupelor ruseşti din ţară, în timp ce Transnistria a cerut suplimentarea forţelor armate.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Transnistria Armata rusa
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close