Activiştii pentru drepturile omului şi opoziţia susţine că legea ar oferi FSB mână liberă pentru a intimida cetăţenii şi a hărţui rivalii politici.
Actul mai permite FSB să pedepsească cetăţenii care nu respectă ceea ce descrie ca fiind "cererile legitime" ale serviciului.
Actuala legislaţie permite FSB să impună avertismente oficiale şi amenzi organizaţiilor ale căror activităţi sunt considerate extremiste. Până acum însă, FSB nu avea voie să vizeze cetăţeni.
FSB susţine că actul, care vine după atentatele de la 29 martie din metroul moscovit, este necesar din cauza ceea ce este descris a fi creşterea în activitatea extremistă din ultimii ani.
Serghei Mitrohin, lider al partidului de opoziţie Iabloko, declara că legea este o reacţie la protestele antiguvernamentale din Rusia din ultimele luni.
De asemenea, activiştii pentru drepturile omului se tem că actul va permite reluarea practicii sovietice, în care KGB "invita" cetăţenii pentru discuţii "informale" despre activităţile lor şi cele ale apropiaţilor.
Antena3.ro