Antena 3 CNN Externe Rusia pregătește o lovitură nucleară în Marea Neagră, avertizează presa britanică. Radu Tudor: "Putin nu va ceda"

Rusia pregătește o lovitură nucleară în Marea Neagră, avertizează presa britanică. Radu Tudor: "Putin nu va ceda"

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 12:49 04 Oct 2022 Modificat la 14:34 04 Oct 2022

Informația este difuzată de publicația britanică The Times, citată de The Moscow Times.

Serviciile de informații ale NATO au relatat în legătură cu mișcările recente ale submarinului nuclear Belgorod, care ar fi părăsit baza sa din Marea Albă, situată pe coasta nord-vestică a Rusiei.

Alte informații concordante în ceea ce privește planul Rusiei de a detona o armă atomică în zona de conflict din Ucraina sau în apropierea acestei zone indică tranzitul unui tren încărcat cu echipamente ce, aparent, aparțin unei unități a armatei ruse însărcinată cu păstrarea și mentenanța muniției nucleare, adaugă sursa citată.

SUA au avertizat Rusia în legătură cu consecințele "catastrofale" în cazul în care Moscova decide să recurgă la arma nucleară, după seria de înfrângeri în estul și sudul Ucrainei, iar un fost oficial american a spus că, într-un astfel de scenariu, flota rusă la Marea Neagră va fi distrusă.

Submarinul Belgorod, despre care au relatat jurnaliștii britanici, poate lansa torpile nucleare Poseidon, capabile să lovească ținte situate la distanțe de mii de kilometri.

Radu Tudor: "Cheia este la Turcia, care s-a situat până acum de partea Ucrainei"

Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor atrage, la rândul său, atenția că Rusia dispune și de capabilități aeriene pentru transportul încărcăturilor nucleare la țintă, în cazul în care submarinul nuclear Belgorod nu va reuși să intre în bazinul Mării Negre.

 "Scenariul spre care ne îndreptăm este unul de maximă îngrijorare, pentru că Rusia a devenit o țară imprevizibilă, o țară agresivă, condusă de un personaj care este, din toate punctele de vedere, instabil.  Nu putem ști ce ne aduce ziua de mâine cu Vladimir Putin la putere în Rusia. În schimb, avem mecanisme de supraveghere și monitorizare. Sunt convins că jurnaliștii britanici au aflat (despre intențiile lui Putin) din surse cât se poate de autorizate, militare și de intelligence.

Noi, întreaga alianță nord-atlantică, supraveghem 24 de ore din 24 cu avioane de cercetare, cu radare performante, orice fel de mișcare militară a Rusiei. Dacă ne referim strict la acest caz (al atacului nuclear planificat de Putin în Marea Neagră), Rusia nu poate muta niciun submarin nuclear în bazinul Mării Negre fără acordul Turciei.

Turcia este o țară NATO care gestionează tranzitarea strâmtorii Bosfor. Potrivit Convenției de la Montreaux din 1936, niciun fel de capabilitate militară - dintre cele care pot pune în pericol stabilitatea și pacea în zonă - nu poate ajunge în bazinul Mării Negre. Așadar, cheia este la Turcia. Rusia, dacă va forța prezența unui submarin cu capabilitate nucleară în bazinul Mării Negre, va genera un conflict.

Chiar dacă președintele Erdogan are o relație bună cu Putin, am văzut că în acest război se situează de partea Ucrainei și respectă suveranitatea și integritatea teritorială a acestei țări invadate.

Radu Tudor: "Rusia are în Crimeea avioane care pot lansa încărcături nucleare"

Cred că ne așteaptă momente foarte complicate. Rusia nu va ceda și nu trebuie să uităm că, în afara acestor submarine nucleare pe care Rusia le plimbă prin toate mările și oceanele lumii, există în peninsula Crimeea, amplasate acum trei ani, avioane de bombardament  Tupolev Tu-22 capabile să transporte rachete nucleare și să le lanseze asupra oricărei ținte din Europa (...)

Marea Neagră e pregătită de Vladimir Putin și de Federația Rusă ca o platformă de proiectare a forței militare ruse. Una dintre cheile războiului din Ucraina este o prezență agresivă a Rusiei în bazinul Mării Negre pentru proiectarea acestei forțe periculoase către Balcani, către zona Mării Mediterane și de aici vin toate complicațiile.

Dacă se va destabiliza bazinul Mării Negre, asta va avea consecințe foarte grave asupra întregului continent european și trebuie să facem tot ce depinde de noi pentru a preveni această amenințare și păstrarea bazinului Mării Negre într-o zonă a echilibrului și a păcii", a spus Radu Tudor la Antena 3 CNN.

×
x close