Antena 3 CNN Externe Rusia l-a condamnat pe disidentul Dmitri Gudkov la opt ani de închisoare pentru „publicarea de informații false despre armată”

Rusia l-a condamnat pe disidentul Dmitri Gudkov la opt ani de închisoare pentru „publicarea de informații false despre armată”

Dmitri Gudkov
Dmitri Gudkov în 2020. Foto: Hepta
de Adrian Dumitru    |    21 Aug 2024   •   23:55

Un tribunal din Rusia l-a condamnat, miercuri, în absență, pe fostul deputat şi opozant Dmitri Gudkov, acuzat că a publicat „informaţii false” despre armata rusă, conform Agerpres. Gudkov trăiește în exil din 2011.

„Ţinând cont de poziţia Parchetului, tribunalul l-a condamnat pe Dmitri Gudkov, recunoscut ca fiind un agent al străinătăţii, la opt ani de închisoare într-o colonie penitenciară”, au anunțat așa-zisele autorități judiciare ale regimului de la Kremlin.

Gudkov a fost declarat vinovat de publicarea de „informaţii intenţionat false” despre armata rusă, potrivit aceleiaşi surse. Membru al Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, între 2011 şi 2016, Gudkov, care s-a stabilit în Cipru, a afirmat pe Instagram că această condamnare este „o insignă de onoare”.

El a adăugat că gândurile sale se îndreaptă către sutele de deţinuţi politici ruşi din prezent care nu au putut să părăsească Rusia.

După declanşarea, în februarie 2022, a invaziei rusești împotriva Ucrainei, numeroşi alţi opozanţi în exil au fost condamnaţi în absență, ceea ce face ca ei să rişte arestarea dacă s-ar întoarce în Rusia.

Dmitri Gudkov a anunţat, în iunie 2021, că a părăsit Rusia, susţinând că fusese ameninţat de Kremlin că va fi arestat, în cadrul unui dosar penal fals împotriva lui.

După plecarea lui din Rusia, el a fost clasat drept „agent al străinătăţii”, ceea ce îl supune pe teritoriul rus unui control administrativ strict.

El s-a exprimat, la Paris, în cadrul unui grup de opozanţi ruşi în exil care au cerut ţărilor din UE să facă mai mult pentru a-i găzdui pe compatrioţii lor care fug de regimul Putin.

Urmăririle penale care au dus la actuala sa condamnare au fost pornite împotriva lui din cauza unei înregistrări video publicate pe YouTube în aprilie 2022, în care el critica acţiunile armatei ruse în Ucraina.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close