O declarație în acest sens a fost făcută de Ministerul rus Apărării pentru agenția RIA Novosti.
"Trei avioane MiG-31 cu rachete hipersonice Kinzhal au fost desfășurate în regiunea Kaliningrad, ca parte a măsurilor strategice suplimentare de descurajare", a precizat, joi, ministerul rus, conform sursei citate.
RIA Novosti menționează că, potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, rachetele Kinzhal sunt "invizibile și invulnerabile la orice mijloc de apărare aeriană și antirachetă" de care ar putea dispune inamicul.
La mijlocul lunii martie, Rusia a folosit pentru prima dată în luptă rachetele Kinzhal.
Experții militari occidentali au minimalizat importanța acestor rachete.
Potrivit Ministerului britanic al Apărării, Kinjal este, de fapt, doar o versiune lansată din avion aerian a rachetei balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander, pe care Rusia a folosit-o în mod repetat în războiul său împotriva Ucrainei.
Kinzhal, racheta care a adus moartea la Odesa
Kinzhal sau Kh-47M2 este o rachetă rusească aer-sol capabilă să transporte încărcătură nucleară cu viteze hipersonice.
Se pronunță "kinjal" în română și înseamnă "pumnal" în rusă.
Numele de referință dat de NATO este "Killjoy".
Rușii susțin că are o rază de acțiune între 2.000 și 3.000 de kilometri, în funcție de aparatul de pe care este lansată.
Poate fi atașată la aparatele de vânătoare-interceptare MiG-31K sau la bombardierele Tu-22M3.
Kinzhal a intrat în dotarea forțelor armate ruse din decembrie 2017.
Oficialii ucraineni susțin că a fost folosită în atacul de luni, 9 mai, asupra orașului Odesa, în timp ce acolo se afla în vizită președintele Consiliului European, Charles Michel.
Mai multe ținte civile au fost distruse de tirul rușilor și cel puțin o persoană a fost ucisă.
Kinzhal, o rachetă proiectată de ruși să distrugă apărarea NATO
A fost proiectată să lovească navele de război ale Alianței Militare Nord-Atlantice, NATO, și să distrugă apărarea anti-rachetă și vasele lansatoare de rachete ale Alianței, precum și ținte la sol din vecinătatea frontierelor ruse.
Este aparent capabilă învingă orice sisteme de apărare anti-aeriană sau anti-rachetă cunoscute realizate în Statele Unite ale Americii, inclusiv sistemele MIM-104 Patriot, THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) și Aegis, un dispozitiv de ultimul tip fiind instalat la Deveselu.
Proiectanții Kinzhal au optat pentru un design clasic de rachetă balistică, în locul designului mai modern de planor hipersonic.
Astfel, Kinzhal împrumută profilul rachetei 9K720 Iskander, secțiunea de ghidaj fiind modificată.
O lovitură cu Kinzhal, distrugătoare cât 4 tone de TNT
Atinge viteza 12Mach (de 12 ori viteza sunetului sau 4,1 kilometri / secundă) și poate efectua manevre de evitare în toate etapele zborului.
Pe seama faptului că racheta zboară la viteze hipersonice, presiunea frontală a aerului formează un "nor" de plasmă care absoarbe undele radio.
Viteza considerabilă - mai mult de jumătatea primei viteze cosmice necesare pentru a sateliza o încărcătură în jurul Pământului - o face mai potrivită decât rachetele de croazieră "clasice" pentru misiuni de tipul distrugerii unui portavion.
De altfel, unele surse i-au dat numele de "distrugător de portavioane", o singură lovitură cu Kinzhal fiind, aparent, în măsură să scoată din joc o astfel de navă.
Cu o masă de 2 tone, inclusiv încărcătura de 500 de kilograme, Kinzhal dezvoltă la impact, pe seama vitezei de 12 Mach, o energie cinetică echivalentă cu explozia a 4.000 de kilograme de explozibil convențional.
Foto: aparate MiG-31 echipate cu rachete Kinzhal