Antena 3 CNN Externe Rusia îşi proclamă victoria în respingerea integrării Georgiei în NATO

Rusia îşi proclamă victoria în respingerea integrării Georgiei în NATO

Rusia îşi proclamă victoria în respingerea integrării Georgiei în NATO
04 Dec 2008   •   22:58

Rusia aprecia că decizia NATO de a exclude o integrare în viitorul apropriat a Georgiei şi Ucrainei arată că alianţa condusă de SUA se tene de a interfera cu sfera rusă de influenţă. ?Există o crăpătură deschisă în cadrul NATO şi se va extinde dacă încearcă să se extindă şi mai mult?, declara Dmitri Rogozin, ambasadorul rus la NATO. ?Ingineriile celor care au adoptat o abordare rece a Rusiei au fost distruse?, crede acesta.
NATO fusese anterior de acord cu o reluare ?condiţionată şi graduală? a dialogului cu Rusia, în încercarea de a elimina divizarea dintre SUA şi principalii aliaţi europeni în privinţa poziţiei ce trebuie adoptată în faţa Kremlinului.
În aceeaşi zi, UE a reluat discuţiile cu Rusia privind un acord de cooperare economică, întrerupte în urma războiului din Georgia.
La o întâlnire a miniştrilor de externe ai alianţei, NATO a căzut de acord să înceapă şedinţele informale ale Consiliului Rusia-NATO, iar secretarul general al alianţei, Jaap De Hoop Scheffer, a fost mandatat să încerce reluarea relaţiilor politice. Totuşi, el a arătat clar că aceasta nu înseamnă că alianţa accceptă preluarea de către Rusia a Abhaziei şi Osetiei de Sud sau ameninţarea că va desfăşura rachete în Kaliningrad.
Afirmaţiile au fost întărite de Condoleezza Rice, care a reiterat că SUA încă consideră acţiunea Rusiei în Georgia ca fiind ?inacceptabilă?.
Deşi administraţia Bush dorea adoptarea unei poziţii mai dure faţă de Rusia, Germania şi Franţa erau nerăbdătoare să reia legăturile cu principalul partener energetic, dar şi comercial.
Cu toate ca NATO a decis să nu acorde Georgiei şi Ucrainei o admitere imediată în planul de acţiuni în vederea aderării (Map), a fost de acord să se angajeze cu cele două republici în reforme politice şi de securitate ce trebuie făcute pentru a deveni membre ale alianţei.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close