"Pot spune cu toată încrederea că avem şanse foarte bune ca mâine (sâmbătă), la Geneva, să găsim un numitor comun şi să facem un pas înainte", a declarat Lavrov, în timpul unei conferinţe de presă de la Sankt Petersburg, după negocierile cu Clinton.
"Am simşit o evoluţie în poziţia colegei mele Hillary Clinton. Nu au existat ultimatumuri, nici discuţii despre faptul că documentul care se va discuta la Geneva ar fi de neschimbat", a adăugat Lavrov, făcând referire la afirmaţiile care sugerau că preşedintele Bashar al-Assad nu ar avea nici un rol în viitorul Siriei.
"Am ajuns la un acord pentru a găsi o zonă comună, care se bazează pe faptul că partea siriană trebuie încurajată spre dialog naţional, dar că deciziile privind evoluţia acestei ţări şi atribuţia funcţiilor şi oficialilor nu pot fi decise decât de către sirieni", a menţionat diplomatul.
Planul de tranziţie politică în Siria, propus de către mediatorul internaţional al ONU Kofi Annan, care va fi discutat sâmbătă în timpul unei întruniri internaţionale la Geneva, prevede formarea unui Guvern provizoriu de uniune naţională.
Documentul propus de Annan precizează că Guvernul de tranziţie ar putea include membri ai guvernării actuale şi ai opoziţiei, dar că ar fi exclusă prezenţa "celor care ar putea afecta credibilitatea tranziţiei şi ar pune în pericol stabilitatea şi reconcilierea".
Câţiva diplomaţi au sugerat că această clauză implică o plecare de la putere a preşedintelui Assad, dar Rusia, aliată Siriei, a lăsat să se înţeleagă că nu va susţine o soluţie "impusă din exterior".
Mai mulţi miniştri ai Afacerilor Externe, printre care cel al Statelor Unite, al Franţei şi al Marii Britanii, au ameninţat că nu vor participa la reuniunea de la Geneva dacă în urma acesteia nu se va ajunge la adoptarea planului Annan, potrivit unor diplomaţi ai ONU.
Purtătorul de cuvânt al lui Kofi Annan a confirmat vineri seară, de la Geneva, că reuniunea Grupului de Acţiune în Siria va avea loc sâmbătă, după eforturile de vineri depuse de un grup preparatoriu de înalţi funcţionari, deşi organizarea întrunirii de la Geneva a fost pusă sub semnul întrebării din cauza divergenţelor dintre Rusia şi Occident.