Antena 3 CNN Externe Rusia îndeamnă la realism, după ce Donald Trump a promis că pune capăt războiului din Ucraina dacă ajunge, din nou, la Casa Albă

Rusia îndeamnă la realism, după ce Donald Trump a promis că pune capăt războiului din Ucraina dacă ajunge, din nou, la Casa Albă

Ministerul rus de Externe Moscova hepta
Ministerul rus de Externe. Sursă foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Iul 2024   •   20:19

Rusia a transmis, joi, că "trebuie privită cu realism" promisiunea lui Donald Trump, de a pune rapid capăt războiului din Ucraina dacă ajunge din nou la Casa Albă, transmite Agerpres.

"Am văzut declarațiile. Trump a spus că va rezolva conflictul (din Ucraina n.r.) în 24 de ore, dar apoi (vicepreședintele său, JD) Vance a spus că, pentru Statele Unite, China este o problemă mai mare decât conflictul ruso-ucrainean", a comentat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

"Trebuie să separăm retorica anterioară alegerilor de declarațiile oficialilor guvernamentali învestiți cu puterile corespunzătoare. Dacă vorbim despre posibilitatea de a soluționa conflictul, atunci trebuie să fim realiști", a continuat ea.

Zaharova a amintit în acest sens că, în președinția sa precedentă din perioada 2017-2021, Trump a făcut declarații ambițioase despre soluționarea conflictului din Orientul Mijlociu.

"S-au pregătit atunci mult timp pentru 'acordul secolului', dar nu s-a concretizat nimic, iar sub (actualul președinte democrat, Joe) Biden, lucrurile s-au înrăutățit. O tragedie istorică s-a întâmplat", a susținut purtătorul de cuvânt, făcând referire la actualul război din Fâșia Gaza.

Ce spune Putin despre alegerile prezidențiale din SUA

Președintele rus Vladimir Putin a exprimat până în prezent mai multe opinii despre alegerile care vor avea loc în SUA pe 5 noiembrie.

El a susținut în februarie că ar prefera să le câștige Joe Biden, pe care l-a descris drept un politician mai predictibil decât Trump. Asta, deși actualul președinte american susține fără rezerve Ucraina în războiul cu Rusia, în timp ce Trump a dat de înțeles de mai multe ori că, dacă ajunge din nou președinte, ar putea sista ajutorul militar american pentru Kiev, silind guvernul țării atacate să negocieze de pe poziții nefavorabile cu Moscova.

Într-o altă declarație, în iunie, Putin a spus că, indiferent cine câștiga alegerile prezidențiale în SUA, pentru Rusia nu va fi o mare diferență. Totuși, președintele rus a precizat că ia în serios comentariile lui Trump despre dorința acestuia ca războiul din Ucraina să înceteze. Putin a spus însă că nu are detalii despre ce ar putea propune în mod concret liderul republican într-un asemenea demers.

Zelenski spune că ar putea colabora cu Donald Trump

De partea sa, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut săptămâna aceasta că nu se teme de o eventuală revenire la Casa Albă a republicanului Donald Trump. 

"Cred că dacă Donald Trump devine președinte, vom lucra împreună. Nu mi-e teamă. Țin să vă spun că majoritatea Partidului Republican susține Ucraina şi poporul ucrainean", a argumentat Zelenski.

Într-o propunere pentru o încetare a focului şi o pace negociată, respinsă între timp de Ucraina și de aliații ei occidentali, Vladimir Putin a cerut, luna trecută, retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene anexate prin decret de Rusia - Doneţk, Lugansk, Zaporojie și Herson - și renunțarea, de către Ucraina, la aspirația de aderare la NATO.

Ucraina a transmis, la rândul său, că acceptă doar "formula de pace" propusă de președintele Zelenski. Aceasta cere în special retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internațional şi crearea unui tribunal internațional pentru judecarea crimelor de război rusești. 

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close