Primele două serii de sancțiuni, și anume înghețarea activelor fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici (care se ascunde în prezent în Rusia) și ale unora dintre colaboratorii săi apropiați și interdicții de viză, plus înghețarea activelor unor oficiali ruși și ucraineni ce au jucat un rol în anexarea Crimeii de către Rusia, expiră în martie și aprilie anul viitor. Cea de-a treia serie, îndreptată împotriva unor companii ruse din sectoarele energetic, financiar și militar și care a fost adoptată în luna iulie după prăbușirea avionului companiei Malaysia Airlines în zona din estul Ucrainei controlată de separatiștii proruși, expiră în iulie.
Drept urmare, statele membre ale UE vor trebui să decidă dacă vor prelungi sau nu aceste sancțiuni, iar o astfel de hotărâre se ia prin consens. Așadar, dacă un singur stat membru își va exercita dreptul de veto, atunci sancțiunile împotriva Rusiei vor înceta.
EUobserver citează o sursă europeană implicată în consultările preliminare privind prelungirea sancțiunilor, care a menționat că 'rușii acționează intens în mai multe capitale' pentru a bloca sancțiunile, principalele 'ținte' ce ar putea deveni aliații Moscovei fiind Budapesta, Nicosia și Roma.
'În mod normal, reînnoirea sancțiunilor ar trebui să fie o formalitate. Dar se pare că nu va fi așa de ușor, întrucât mai multe țări își doresc o dezbatere mai largă pe tema sancțiunilor în luna martie', a indicat sursa citată.