Antena 3 CNN Externe Rusia încearcă să oprească plecarea investitorior străini din țară: ”Sancţiunile impuse oferă noi oportunităţi”

Rusia încearcă să oprească plecarea investitorior străini din țară: ”Sancţiunile impuse oferă noi oportunităţi”

Rusia a pregătit un proiect de decret prezidențial privind introducerea unor restricții temporare la ieșirea investitorilor străini din activele rusești, a declarat premierul Mihail Mișustin, la o întâlnire privind îmbunătățirea sustenabilității economiei ruse.

pjimage (98)
Sursa foto: Twitter/nexta_tv
de Alexandra Ionescu    |    01 Mar 2022   •   14:15

„În situația actuală a sancțiunilor, antreprenorii străini sunt forțați să nu se lase ghidați de factori economici, ci să ia decizii sub presiune politică. Pentru a permite afacerilor să ia decizii în cunoștință de cauză, a fost pregătit un proiect de decret prezidențial care să introducă restricții temporare privind ieșirea din activele rusești" a explicat premierul Mihail Mișustin.

Rusia este pregătită să coopereze cu parteneri străini

Potrivit premierului, autoritățile ruse consideră în continuare afacerile străine drept potențiali parteneri.

"În ultimii ani, guvernul a sprijinit activ localizarea. Am căutat să atragem atât producătorii de produse finite, cât și subcontractanții acestora în țara noastră pentru a crește producția de componente la unitățile întreprinderilor rusești. Considerăm în continuare afacerile străine ca potențial parteneri”, a spus Mishustin.

Mishustin a spus că multe astfel de companii operează cu succes pe piața rusă de mult timp.

"Au creat producție cu locuri de muncă bine plătite, au investit resurse, eforturi, timp în proiectele lor pentru a-i aduce la capacitate maximă, au stabilit lanțuri logistice. Produsele lor sunt căutate atât în ​​țara noastră, cât și în străinătate", a spus el.

"Ne așteptăm ca cei care au investit în țara noastră să poată lucra în continuare în ea. Sunt sigur că presiunea sancțiunilor se va diminua în cele din urmă, iar cei care nu își vor restrânge proiectele în țara noastră, cedând în fața lozincilor politicienilor străini vor câștiga. În practică, ieșirea de pe piață este ușoară, dar revenirea într-un loc care este deja  ocupat de concurenți este mult mai dificilă”, a spus premierul.

Noi oportunități datorită sancțiunilor

Sancţiunile impuse deschid noi oportunităţi, este necesară crearea condiţiilor favorabile antreprenorilor din ţară, inclusiv înlăturarea barierelor administrative inutile, a mai spus Mishustin.

"Restricțiile care au fost introduse împotriva țării noastre deschid și noi oportunități pentru investiții interne. Trebuie să creăm cele mai favorabile condiții pentru antreprenori - să înlăturăm barierele administrative inutile, ceea ce facem pentru ultima oară, și să formăm mecanisme de susținere”.

Potrivit premierului, guvernul plănuiește să lucreze la aceste probleme împreună cu antreprenorii. Vorbim despre facilitarea maximă a procedurilor de achiziții publice și reducerea cerințelor redundante.

„De asemenea, Ministerul Finanțelor pregătește o propunere de amnistie capitală. Astfel de demersuri ne vor permite să alocăm mai multe fonduri pentru implementarea de noi proiecte în țara noastră, iar substituția importurilor ar trebui să devină centrul activității noastre. Și afacerile care sunt angajate în proiecte în acest domeniu ar trebui să primească măsuri suplimentare de sprijin”, a spus premierul.

Mishustin a subliniat că este necesar să se stimuleze pe cât posibil o schimbare în structura economiei pentru a se îndepărta și mai mult de dependența de materie primă, crescând ponderea industriilor de înaltă tehnologie.

O serie de companii care și-au anunțat intenția de a scăpa de activele rusești pe fondul introducerii unor sancțiuni fără precedent au fost conduse de o investiție veterană în Rusia, BP britanic - duminică a anunțat că intenționează să vândă un pachet de 19,75% din Rosneft și părăsește societatea în comun cu compania.

Autoritățile ruse au interzis închiderea pozițiilor de către străini pe piața de valori și mai devreme: Banca Centrală a emis un ordin prin care le cere brokerilor să nu îndeplinească instrucțiunile nerezidenților de a vinde valori mobiliare.

 De asemenea, a fost interzisă acordarea de împrumuturi în valută, creditarea valutei în conturi în băncile străine, plata dividendelor și cupoanelor pe obligațiuni către nerezidenți, fiind introdusă vânzarea obligatorie a 80% din câștigurile valutare.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close