Antena 3 CNN Externe Rusia impune ''regimul de operaţiune antiteroristă'' în trei regiuni, la graniţa cu Ucraina, pentru a respinge ofensiva ucraineană

Rusia impune ''regimul de operaţiune antiteroristă'' în trei regiuni, la graniţa cu Ucraina, pentru a respinge ofensiva ucraineană

lupte ucraina rusia kursk
Un tanc al armatei ruse ia poziție într-o zonă din regiunea Kursk din Rusia.Sursă foto: Captură din video publicat de Ministerul rus al Apărării sâmbătă, 10 august 2024
de Mia Lungu    |    10 Aug 2024   •   12:59

Rusia a anunţat sâmbătă instituirea "regimului de operaţiune antiteroristă" în trei regiuni la graniţa cu Ucraina, respectiv în provinciile Belgorod, Briansk şi Kursk, în timp ce în aceasta din urmă au loc lupte intense între trupele ruse şi cele ucrainene pătrunse acolo marţi într-o ofensivă care a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în zonă, relatează agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres.

Acest regim are ca obiectiv "garantarea securităţii cetăţenilor şi respingerea ameninţării cu acte teroriste comise de forţele de recunoaştere şi sabotaj ale inamicului" ucrainean, semnalează un comunicat oficial. "Instituţiile statale iau măsuri suplimentare pentru a garanta securitatea cetăţenilor, menţinerea ordinii publice şi consolidarea apărării antiteroriste a instalaţiilor", adaugă guvernul rus.

Luptele în numeroase locaţii din regiunea Kursk continuă sâmbătă pentru a cincea zi consecutiv după ce armata ucraineană a lansat o ofensivă mecanizată peste graniţă, dar relatările despre situaţia de pe teren sunt contradictorii şi nu oferă multe precizări. Este totuşi confirmată pătrunderea armatei ucrainene până la 30-35 de kilometri de frontieră, însă trupele ucrainene sunt dispersate şi nu par să controleze un teritoriu coerent şi mizează pe atacuri surpriză executate de unităţi de recunoaştere şi sabotaj asupra trupelor ruse trimise ca întăriri.

Armata rusă continuă să trimită astfel de întăriri şi unităţi de armament greu, tancuri, blindate, artilerie şi lansatoare multiple de rachete, dar pare încă reticentă să deplaseze în Kursk unităţi experimentate de pe frontul din interiorul Ucrainei, conform unor comentatori dislocarea acestor unităţi fiind scopul urmărit de Ucraina prin incursiunea surpriză în Kursk pentru a opri înaintarea trupelor ruse care continuă pe frontul din estul Ucrainei şi ameninţă oraşe-cheie.

Conform mai multor surse ruseşti citate de think-tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), trupele ucrainene intrate în provincia rusă Kursk nu par să mai înainteze către nordul şi vestul acestei provincii, în schimb avansează către est, mişcare prin care armata ucraineană ar putea să caute obţinerea unui control pe o bandă cât mai largă de teritoriu de-a lungul frontierei pentru a diminua riscul de a-şi vedea trupele încercuite în cazul unui atac rus de pe flancuri.

Bloggerii militari ruşi scriu sâmbătă despre o noapte intensă de lupte în ceea ce ei descriu drept un "război fulger" pornit în provincia rusă Kursk de Ucraina, care încă păstrează tăcerea asupra acestei operaţiuni, singurul comentariu până în prezent al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski fiind acela că armata sa are capacitatea de "a surprinde".

Potrivit blogului militar rus Rybar, în Kursk "pentru moment, situaţia s-a stabilizat" şi unităţile ruse fac progrese. Oraşul "Sudja rezistă, comandamentul face toate eforturile pentru a-l curăţa de inamici", scrie acelaşi blog despre această mică localitate situată la 10 kilometri de graniţa ucraineană şi unde se află un nod de transport al gazelor ruseşti către Europa. Diferitele surse dau informaţii contradictorii despre acest oraş, unele afirmând că a fost ocupat de trupele ucrainene, altele că au loc lupte doar în proximitatea lui sau că este o "zonă gri" necontrolată de nimeni.

"Dacă inamicul nu desfăşoară în mod neaşteptat forţe într-un singur loc, atunci putem spune că vârful crizei a trecut", estimează de asemenea blogul militar Rybar, de obicei imparţial şi bine informat din surse militare, urmărit de peste un milion de persoane pe Telegram. Acesta a acuzat de incompetenţă comandamentul militar rus, luat pe nepregătite de ofensiva ucraineană în Kursk, un alt act de incompetenţă criticat şi de alţi bloggeri militari ruşi fiind expunerea unei coloane de camioane militare care transporta soldaţi trimişi ca întăriri în Kursk şi care a fost bombardată de armata ucraineană probabil cu rachete HIMARS, în imaginile cu şirul de camioane calcinate putând fi observate numeroase cadavre ale soldaţilor ruşi.

"Inamicul a fost deocamdată oprit, dar asta nu înseamnă că este linişte deplină acolo: lupte intense sunt în desfăşurare", rezumă situaţia de moment Andrei Guruliov, un general-locotenent rus în retragere, parlamentar al partidului rus de guvernământ Rusia Unită, formaţiunea preşedintelui Vladimir Putin.

În acest timp continuă evacuarea populaţiei civile atât din provincia rusă Kursk cât şi din provincia ucraineană Sumî, de unde trupele Kievului au lansat ofensiva şi asupra căreia armata rusă efectuează în prezent bombardamente ce vizează concentrările de trupe şi echipamente ale armatei ucrainene pentru a le împiedica deplasarea peste graniţă. Autorităţile ucrainene au anunţat evacuarea a circa 20.000 de persoane din zeci de localităţi.

Armata ucraineană la rândul ei recurge la bombardamente intense asupra trupelor ruse trimise ca întăriri, folosind artileria şi dronele. Potrivit Moscovei, fragmente dintr-o dronă ucraineană doborâtă au căzut în perimetrul centralei nucleare Kursk, situată la circa 60 de kilometri de graniţă şi în direcţia căreia atacă trupele ucrainene.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close