Antena 3 CNN Externe Rusia închide gazul spre Franța și reduce cantitatea de gaz către Italia

Rusia închide gazul spre Franța și reduce cantitatea de gaz către Italia

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 12:10 17 Iun 2022 Modificat la 12:10 17 Iun 2022
Gazprom
Sursa foto: hepta

Gazprom a spus că reducerile de aprovizionare prin conducta Nord Stream sunt rezultatul lucrărilor de reparații, dar oficialii UE cred că Moscova pedepsește aliații Ucrainei, unde forțele ruse au lansat o invazie în februarie.

Franța primește aproximativ 17% din gazul său din Rusia prin conexiuni de rețea cu Germania, care se bazează în mare măsură pe aprovizionarea Rusiei și a criticat mișcarea Gazprom ca fiind ”politică”.

Livrările fuseseră deja reduse cu 60 la sută de la începutul acestui an, ceea ce a dus la creșterea prețurilor, potrivit AFP.

Dar GRTgaz a spus că nu există niciun risc pentru livrările franceze în prezent, cu rezerve la 56% din capacitate, comparativ cu 50% în iunie, în mod normal.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Franța și alte țări au crescut importurile de gaze din Spania prin conducte, în același timp și-au intensificat achizițiile de gaz natural lichefiat (GNL) care sosește cu vaporul.

O mare parte din GNL provine încă din Rusia, Franța fiind în prezent unul dintre cei mai mari cumpărători ai țării, potrivit unui raport din această săptămână al Centrului de Cercetare a Energiei și Aerului Curat din Finlanda.

Rusia reduce livrarea de gaz către Italia

Eni din Italia va primi vineri doar jumătate din volumele de aprovizionare cu gaze pe care le solicitase de la Gazprom din Rusia, după ce a înregistrat un deficit în ultimele două zile, a spus compania.

„În fața unei cereri zilnice de gaz de către Eni de aproximativ 63 de milioane de metri cubi, Gazprom a anunțat că va furniza doar 50% din ceea ce a fost solicitat, cu cantități reale livrate aproape neschimbate față de ieri”, a spus gigantul energetic pe site-ul său, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că reducerile de aprovizionare nu au fost premeditate și au fost legate de probleme de întreținere, dar premierul italian Mario Draghi i-a respins explicația.

„Atât Germania, cât și noi, și alții, cred că acestea sunt minciuni. În realitate, ei folosesc gazul în mod politic, așa cum ar folosi cerealele pentru uz politic”, a declarat Draghi într-o conferință de presă în timpul unei vizite la Kiev cu omologii săi germani și francezi.

Furnizarea de gaze rusești către Europa în ansamblu prin conducta Nord Stream 1 a scăzut și mai mult joi, iar Moscova a spus că mai multe întârzieri în reparații ar putea duce la suspendarea tuturor fluxurilor, punând o frână în cursa Europei de a-și reumple stocurile de gaze.

Italia își propune să umple sistemul de stocare a gazelor din țară la cel puțin 90% din capacitate la timp pentru iarna viitoare. Stocarea este de 54% din capacitate de joi.

Italia și-a redus dependența de aprovizionarea cu gaze din Rusia după invazia Ucrainei din februarie.

×
x close