Serviciul federal de securitate al Rusiei (FSB) a reţinut unii suspecţi în legătură cu recentele atacuri cu bombă şi i-a identificat pe organizatorii acestora, arăta directorul FBI.
Alexander Bortnikov a declarat că există dovezi care arată că atacurile au fost efectuate de benzi "cu legături în Caucazul de Nord."
Miercuri, două explozii din oraşul Kizluar, la graniţa Daghestanului cu Cecenia, a ucis 12 persoane şi a rănit alte 29. Atentatele din Daghestan s-au produs la două zile după atacurile de la metroul moscovit, ucigând 39 de persoane şi rănind alte zeci.
Bortnikov arăta că serviciul a întins o plasă pentru organizatori, pe care i-a identidicat, iar unii ?bandiţi? au fost prinşi.
El nu a indicat câţi suspecţi au fost reţinuţi, mulţumindu-se a sublinia că au chestionaţi intensiv.
Premierul Vladimir Putin declara miercuri că doar un singru grup terorist ar putea fi în spatele atacurilor din Moscova şi Daghestan.
Pe de altă parte, preşedintele rus Dmitri Medvedev a făcut o vizită surpriză, joi, în Daghestan, unde a cerut poliţiei şi forţelor de securitate să folosească măsuri mai dure, "mai crude" pentru a lupta cu cei responsabili de atacuri teroriste.
"Am smuls capetele celor mai odioşi bandiţi, dar evident că aceasta nu a fost de ajuns. În orice caz, îi vom găsi şi îi vom pedepsi," arăta Medvedev .
Liderul militant cecen Doku Umarov şi-a asumat responsabilitatea pentru atacurile de la metrou, declarând într-un mesaj video că sunt o răzbunare pentru o operaţiune specială a forţelor federale de securitate, pe 11 februarie 2010, când 18 militanţi şi patru civili au fost ucişi în Inguşetia. El a ameninţat cu noi atacuri.
Umarov, 45 de ani, a luptat în ambele războaie separatiste din Cecenia din ultimii 15 ani. La puţin timp după preluarea conducerii mişcării rebele, în 2006, el a anunţat o schimbare de tactică. În loc să lupte pentru independenţa Ceceniei, militanţii vor căuta să creeze un stat islamimc în Caucazul de Nord.
Umarov s-a declarat emir, lider militar al Emiratului Caucazului. Această politică a dus la o despărţire de ceilalţi lideri rebeli ceceni, inclusiv Ahmed Zakaev, care acum trăişte la Londra.
Zakaev a denunţat atentatele de la metroru ca fiind "o crimă monstruoasă" şi arăta că Umarov "s-a privat de dreptul de face o cerere politică sau a vorbi de morală."
Antena3.ro