Ministerul rus de Externe a anunţat expulzarea a doi diplomaţi canadieni angajaţi ai biroului NATO din Moscova, ca răspuns la un pas similar luat de NATO. Săptămâna trecută, organizaţia militară a anulat acreditatea a doi reprezentanţi ai Rusiei la sediul din Bruxelles, în legătură cu un scandal de spionaj din Estonia.
Ministerul rus a menţionat că ambasadorul canadian Ralph Lysyshyn a fost convocat şi informat că expulzarea este ?răspuns la actul neprietenos al NATO?. Decizia Rusiei se aplică directorului biroului de informaţii al NATO, ataşatul Ambasadei Canadei Isabelle Francois şi ataşatului Mark Opgenorth.
NATO a calificat decizia Rusiei ca fiind "foarte nefericită şi contraproductivă".
La sfârşitul lunii februarie, un fost şef al securităţii de la Ministerul estonian al Apărării, a fost condamnat pentru că a vândut secreta NATO către Rusia. Anchetatorii au declarat că Herman Simm a vândut aproape 3000 de documente către Moscova.
În plus, preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, a anunţat că un spion care a transmis informaţii Rusiei despre mişcările trupelor georgiene în cursul conflictului din Osetia de Sud a fost arestat după revolta la baza militară din centrul ţării.
"A fost recrutat în urmă cu câţiva ani şi de atunci a rămas în serviciile unui stat vecin, fapt ce a provocat un grav prejudiciu Georgiei", afirmă Saakaşvili, fără a dezvălui numele suspectului.
Georgia a anunţat marţi arestarea medicului Vahtang Maisaia, expert în politologie. Potrivit familiei suspectului, calculatorul şi dischetele expertului au fost confiscate de poliţie.
Ministerul de Interne a difuzat o înregistrare în cursul căreia Maisaia recunoştea că lucra pentru servicii secrete străine.
Marţi a avut loc o revoltă la o unitate de blindate din oraşul Muhrovani. Ministerul de Interne a anunţat dejucarea unei lovituri de stat organizată de oficiali militari.
Potrivit publicaţiei electronice Civil Georgia, Vahtang Maisaia, care a deţinut funcţia de consilier în cadrul misiunii Georgiei la NATO în perioada 2004-2008, a fost arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei, au confirmat miercuri oficialii. Pe lângă postul în Ministerul de Externe, Maisaia a deţinut o funcţie şi la Ministerul Apărării.
Ministrul de Interne a precizat într-un comunicat că Maisia a furnizat informaţii importante despre "situaţia militară şi economică din Georgia, dar şi despre înlocuirile din cadrul Guvernului georgian şi achiziţiile de armament ale Georgiei".
"În timpul războiului dintre Rusia şi Georgia, el a furnizat informaţii despre unităţile militare georgiene, despre dispozitivele militare, numărul acestora şi locul unde se află. În schimbul informaţiilor, sume de bani au fost transferate în contul lui bancar", potrivit Ministerului de Interne.
Preşedintele Saakaşvili a declarat miercuri în cadrul unei întâlniri cu oficiali de rang înalt din cadrul armatei că Maisaia "a cauzat prejudicii imense securităţii ţării". "În timpul războiului din august el a furnizat inamicului informaţii despre poziţiile armatei georgiene odată la două ore sau mai frecvent", a precizat preşedintele georgian.
Potrivit agenţiei RIA Novosti, care citează comunicatul Ministerului de Interne, Maisaia a avut acces la secrete de stat şi avea legături cu serviciile de informaţii ale unei ţări străine. Conform anchetei, politologul redacta informaţiile care conţineau în principal secrete de stat şi le codifica înainte de a le transmite.
Dacă fapta lui Maisia este dovedită, el este pasibil de o pedeapsă de până la 12 ani de închisoare.
Antena3.ro