Antena 3 CNN Externe Ce a făcut Rusia în ziua în care Europa aștepta reluarea alimentării cu gaze

Ce a făcut Rusia în ziua în care Europa aștepta reluarea alimentării cu gaze

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 10:57 21 Iul 2022 Modificat la 11:00 21 Iul 2022
gaze
Sursa foto: hepta

În acest context, gazele rusești au reînceput să tranziteze către Europa prin Nord Stream 1, relatează BBC.

Oficialii europeni au exprimat anterior temeri că Moscova nu va relua livrările de gaze, ca reacție la sancțiunile UE impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina.

Însă președintele rus Vladimir Putin a încercat să minimalizeze temerile, spunând jurnaliștilor că Gazprom își va îndeplini toate obligațiile contractuale.

Livrările prin gazoduct au reînceput joi dimineață, devreme, la 40% din capacitate, potrivit unui purtător de cuvânt.

Rusia a furnizat 40% din gazele consumate în Europa în 2021

Este același nivel la care Nord Stream 1 funcționa la jumătatea lunii iunie, când Gazprom a redus fluxurile de gaz, invocând o întârziere în returnarea echipamentelor de la compania germană Siemens Energy.

Miercuri, șefa Comisiei Europene a cerut țărilor Uniunii își diminueze consumul de gaze cu 15% până în primăvara anului viitor și a prezentat un plan de acțiune în cazul în care Rusia sistează furnizarea.

Rusia a furnizat Europei 40% din gazul său natural anul trecut.

Germania a fost cel mai mare importator de pe continent în 2020, dar și-a redus dependența de gazul rusesc de la 55% la 35% și are ca obiectiv renunțarea completă la gazul rusesc.

De când vrea UE să se aplice reducerea de 15% a consumului

Comisia Europeană propune un nou Regulament privind măsurile coordonate de reducere a cererii de gaze, pe baza articolului 122 din Tratat.

Noul regulament va stabili ca toate statele membre să își reducă cererea de gaze cu 15% între 1 august 2022 și 31 martie 2023,  se arată într-un comunicat al Executivului de la Bruxelles.

De asemenea, noul regulament ar oferi Comisiei posibilitatea de a declara, după consultarea statelor membre, o "alertă a Uniunii" privind securitatea aprovizionării.

Într-un astfel de scenariu, toate statele membre vor fi obligate să își reducă cererea de gaze.

Alerta Uniunii va putea fi declanșată atunci când există un risc substanțial de deficit sever de gaze sau o cerere de gaze excepțional de ridicată.

Statele UE trebuie să raporteze la două luni progresele înregistrate în reducerea consumului

Statele membre trebuie să-și actualizeze planurile naționale de urgentă până la sfârșitul lunii septembrie, pentru a arăta cum intenționează să atingă obiectivul de reducere a cererii de gaze.

Ele trebuie să raporteze Comisiei în privința progreselor la fiecare două luni, conform propunerii de Regulament prezentate, miercuri, de Ursula von der Leyen.

Statele membre care solicită furnizarea solidară de gaze vor fi obligate să demonstreze măsurile pe care le-au luat pentru a reduce cererea pe plan intern, se arată în documentul citat.

×
x close