Vladimir Putin arăta că ?preţul pieţei din Europa pentru tranzit este de 3,4 dolari pentru 1000 mc pe 100 km?. Rusia a plătit 1,6 dolari în 2008, conform unui contract valabil până în 2010. Premierul rus a mai cerut ca să fie create cât mai repedepe mecanismele de monitorizare a a tranzitului de gaz rusesc spre Europa pentru a se asigura astfel securitate energetică a consumatorilor.
Putin a prezentat jurnaliştilor documente, create de compania internaţională independentă SGS, care dovedeau că Ucraina a furat din gazul rusesc destinat Europei.
Liderul de la Moscova a mai declarat că situaţia creată cu Ucraina nu ar trebui să rezulte în deteriorarea relaţiilor dintre Rusia şi UE.
Pe de altă parte, experţi ai Uniunii Europene vor ajunge vineri în Ucraina pentru a monitoriza tranzitul gazului rusesc spre Europa, au arătat oficiali de la Kiev, citaţi de RIA Novosti.
Un comunicat al guvernului arată că experţii europeni ar trebui să stabilească motivele întreruperii livrărilor de gaze spre UE şi cine este vinovat pentru aceasta. Joi la Buruxelles a fost prima zi în care Ucraina a fost de acord cu prezenţa experţilor străini pe teritoriul său pentru a cerceta situaţia.
În altă ordine de idei, în conferinţa sa de presă, liderul executivului rus arăta: "Vreau să subliniez, oricât de dur ar putea părea, că actualele autorităţi ucrainene îşi demonstrează incapacitatea de a rezolva problemele economice, iar actuala situaţie cu gazele scoate la iveală gradul înalt de criminalitate de la vârful puterii ucrainene.?
Puntin consideră că autorităţile de la Kiev nu luptă pentru un preţ mai mic la gazele ruseşti, ci pentru posibilitatea de a menţine unii intermediari în schema livrărilor de gaze ruseşti, pentru a folosi dividendele obţinute în scopuri personale, a îmbogăţirii şi în scopul obţinerii de resurse financiare pentru viitoarele campanii politice.
Antena3.ro